Снимка: БГНЕС

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров призова българите да се ваксинират срещу коронавируса и съобщи, че издал заповед от понеделник до четвъртък да се имунизират само хора над 60 години и такива с хронични заболявания. В останалите дни ще могат да се имунизират всички останали по реда на записването. Личните лекари също ще имат ваксини, а мобилни екипи ще се погрижат за хората в труднодостъпните места и тежко болните пациенти. Мярката ще продължи два месеца.

Още по темата

Причината за това е, че 80% от починалите вследствие на болестта са пациенти над 60 години.

„Всички искаме да се върнем към нормалния си начин на живот. Намаляването на случаите на коронавирус се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е  преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се върне“, коментира той във видеообращение, разпространено от пресцентъра на МЗ.

Според него единственият доказан начин за ограничаването на заразата е ваксинацията.

„Всеки може да го види в показателите на страните, които ваксинираха повечето си жители. За съжаление ние сме последни в ЕС и още по -лошо е, че възрастните и най-уязвимите са най -малко ваксинирани“, посочи Кацаров.

Здравният министър призна, че всички имат своите опасения от ваксината, както и той самият  заради краткият срок на изпитанията на препаратите, но е факт, че ваксини са приложени на стотици милиони души и страничните реакции са малки.

„Вече платихме достатъчно висока цена. Само за последните 6 месеца умряха над 20 000 души повече от предишните години. Това е над два пъти повече от жертвите, които България е дала през Втората световна война“, каза той.

По думите му от колективният имунитет зависи докога ще продължат ограничителните мерки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase