Снимка: БГНЕС

Настоящата ситуация съдържа някакво назидание към предходния парламент, защото показва какво можеше да бъде. Ако онзи ден най-интересната фигура в страната беше шоуменът Слави Трифонов, сега интересната фигура е Румен Радев, коментира пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“.

Според него в тази шарена ситуация има потенциален обществен капан – възможното увлечение към една фигура и да ни се услади извънреден кабинет, което би се отразило върху демократичните рефлекси на обществото.

Още по темата

„В момента българското общество може да прояви системна грешка – да търси нова силна личност, която да замени старата силна личност, а не да търсим политики, дългосрочна визия, реформи. Това е шансът на Радев. Проблемът е, че той кандидатства да стане президент, а не премиер. Кое е важното при образа „Радев“ - разсъждаваме като политически образи, не като личности: това е една от малкото опции, които могат да променят, без да счупят“, посочи Симеонов.

Българското общество не е толкова революционно настроено и само въз основа на анти-ГЕРБ вълна няма да даде решаващо мнозинство, отбеляза още Първан Симеонов. Според него е важно кое би било „лепилото“ и може ли президентът Румен Радев да бъде „политически патрон на едно такова обединение, както беше политически патрон на протестите“.

Българското общество не е тежко революционно настроено, не иска резки промени и ако иска промяна – то е да замени съществуващото с нещо сигурно. То вече не е склонно на големи предоверявания, смята Първан Симеонов.

Моделът, който служебното правителство очертава, може да се хареса на хората, посочи той.

„Може да им хареса на хората тази формула – след многогодишно управление винаги има нужда от известно освежаване“, каза той.

30 години все някой нещо изчегъртва, ревизии се правят, допълни политологът. Относно сегашните нагласи за ревизия и дали има свръхочаквания за такава той изтъкна, че протестът нажежи страстите, поляризира обществото и единият лагер иска това, а другият ще го нарече реваншизъм.

„Не съм сигурен, че БСП върви към своя залез. Корнелия Нинова е в режим на пълна откровеност – за всеки има лоша новина, нищо не е спестено“, каза още Симеонов.

Коментари Напиши коментар

207

до 191

преди 5 месеца

До Анонимен191-на жена му е и на баджанака

206

първанчо

преди 5 месеца

специалиста :-D

205

AZP

преди 5 месеца

- По актуални изчисления при машинното гласуване, поради техническа невъзможност, една голяма част от българите у нас ще бъде негласувала.- При приетия неограничен брой на секциите извън България, управлението на страната ще бъде зависимо от ДПС и партията на чалгата с тъпите си и вулгарни "сценаристи". - пУтин и ГРУ, спрямо България, са в настъпление.- !!!???