Снимка: БГНЕС

ГЕРБ, в лицето на Деница Сачева и Даниел Митов, даде брифинг в отговор на интервюто на президента Радев пред БНР от сутринта.

По думите на Митов, съставът на служебния кабинет показва, че вероятно ИТН, ДБ и БСП са били в координация с президента.

Още по темата
Очевидно имаше координация между президента и някои политически партии, допълни той.

Митов попита защо президентът не е заел позиция по случаите "Навални" и шпионския скандал у нас. По думите му Радев се опитва предизборно да лъже всички едновременно. "На едните да казва, че той е прозападен, на другите да казва, че е проруски, на трети пък да намигва към Дубай през назначения в служебния кабинет", посочи още Митов.

"Смешен е плачът за актуализация за бюджета, защото всички плащания са обезпечени", обясни от своя страна бившият социален министър Деница Сачева.

"В краткия живот на това Народно събрание президентът нито веднъж не призова за актуализация на бюджета. Напротив – интересуваше се единствено и само от Изборния кодекс и всички знаете беше приет той и как беше публикува. За една нощ, дори предварително, преди датата на Държавен вестник. Ние предложихме правителство и ако то беше подкрепено, щеше да има актуализация на бюджета“, подчерта Сачева.

Тя припомни, че имаше възможност конституционно мнозинство от 165 депутата да състави правителство и ако считаха, че това е толкова важно и без актуализация на бюджета не може да се работи, да го направят.

Според Сачева не може да се говори, че бюджетът е издънен, че хазната е празна, че има нужда от актуализация, след като 318 милиона лева бяха намерени буквално за една нощ. "Ние бяхме упреквани за това, че тези 50 лева са предизборно купуване на гласове от пенсионерите. Ако трябва да влезем в тази предизборна реторика, тъй като предизборната кампания на г-н Радев за президентските избори върви още от преди кампанията за предишните парламентарни избори, логичният въпрос към него е купува ли той гласовете на българските пенсионери с тези 50 лева, които им обеща в рамките на мандата на това служебно правителство?", попита Деница Сачева.

Даниел Митов от своя страна изрази благодарност към Радев, че президентът не е подписал указа за посланическото му назначение. "Благодаря, че не подписахте този указ, това е услуга. Не отговарям на неговите критерии, нямам картонче на агент на ДС", каза още Митов.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase