Снимка: архив, БГНЕС

„Моята препоръка към служебния кабинет е да не прекаляват с чистките. Не партийният критерий трябва да е важен, а професионалният“, каза бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов пред bTV.

Той каза, че по време на неговия мандат не е уволнил нито един служител в министерството на партиен принцип. „Ако искаме да дадем тон на една толерантност и някаква форма на помирение, не следва да се действа партизански и да се уволняват хора, само защото са назначени от предишната партия“, коментира Каракачанов.

Още по темата

„Работата на служебното правителство е не да кадрува, а да подготви изборите. То има право по Конституция, като всяко друго правителство, но не може да внася бюджет и закони, защото няма парламент“, уточни той.

Патриотично обединение, но без лидери

Относно предложението към другите патриотични формации да се явят заедно в коалиция, но без лидерите им да участват в партийните листи, Каракачанов каза, че е позитивно настроен.

„Факт е, че между патриотите имаше крамоли, ние като лидери сме се карали. Но нито структурите по места, нито депутатите се караха. Трябва да дадем крачка в страни и да дадем личен пример“, смята лидерът на ВМРО Каракачанов.

„Следващото правителство отново ще е фрагментирано. Пак няма да има възможност за съставяне на кабинет. Едно следващо правителство трябва да бъде излъчено на базата на един национален консенсус“, допълни той.

Каракачанов смята още, че в следващия кабинет не трябва да присъстват лидерите на партиите. „Аз няма да присъствам“, категоричен е той.

Сделката за автомобили

В публикации в медиите се твърди, че Министерство на отбраната е пуснало обществена поръчка за нови 36 леки коли на обща стойност 2,5 млн. в последните дни живот на кабинета „Борисов 3“. Каракачанов определи това като лъжа.

„Поръчката е от октомври 2020 г., декември същата година е спечелена. Този, който се опитва да търси под вола теле, просто се опитва съзнателно да манипулира обществото“, каза той.

Той допълни, че фирмите са се отказали от участие, след което обществената поръчка е проведена отново.

„На 10 май са отворени офертите, 20 дни по-късно министърът на отбраната трябва да определи кой печели, след което има 14 дни за обжалване и чак тогава да се подпише договора. Ако се подпише, това ще бъде в края на мандата на служебното правителство“, каза бившият министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase