Докъде ще доведат рокадите и какво може да очакваме от служебния кабинет?
 
"Ако ще ставаме свидетели на реваншизъм, ще е по-скоро като изнасяне на някакви факти и смяната на кадри не е нещо неочаквано. Областните управители са политическо назначение, нормално е да има смяна и за тях". Това каза за ефира на Bulgaria ON AIR политологът Анастас Стефанов.
 
Според него е важно да не забравяме, че президентът Румен Радев се намира в предизборна кампания.
 
"Кабинетът излъчва многостранно и шорокоспектърно политическо формирование", подчерта той.
 
Събеседникът уточни още, че служебният кабинет има своята политическа окраска и част от министрите ще имат своето политическо поведение.
 
"Ще има опозиционен оттенък спрямо предходната политическа власт.  Ще е от интерес да видим водачите на листи на БСП, а и не съм виждал толкова широкоформатна формация още от времето на Жан Виденов", посочи Стефанов.
 
Политологът проф. Петър Чолаков изтъквна, че има и смяна на зам.-министри.
 
"Много вероятно е да има и смяна на областни управители, те са представители на централната власт. Областният управител е важен, защото по места контролира дали съответните актове на общините са законосъобразни", обясни политологът.
 
Според него реваншизъм би било погрешна стъпка.
 
"Зам.-министрите обикновено са лица, които са експерти, но аз не виждам реваншизъм. Комисията по ревизия е свързана с работата на 45-ия парламент. Основната задача на служебното правителство е да бъдат проведени изборите - свободни, честни и демократични. В България има сериозни проблеми с купения вот, с корпоративния. Не бива да подценяваме патриотичните формации, но в 46-ия парламент очаквам основните сили да са и тези от 40-ото НС", заяви проф. Петър Чолаков.
 
"Служебното правителство е ограничено от времето, което има - също откъм правомощия. Архитект на това правителство е президентът Радев, което може да рефлектира върху самата кандидатура на държавния глава за втори мандат", допълни той.

Коментари Напиши коментар

33

баба мара

преди 1 година

министрите и екипите са от кабинетите на плевналиев и борисов не изпадаите веуфория спомнете си колко радостен беше борисов когато поздрави ген радев заотлично сформирания кабинет каква радост беше изписана на лицето момичетоот агенцията по инвестициите вече е във фонд земеделие брат и е в данс а баща име съдия в кнежа и козлодуи така че гледаите и си правете изводите

32

Анонимен

преди 1 година

най-важното е да бъдат изринати колкото се може повече гербави калинки от всички министерства и агенции, че за 11 години Лойко напълни с кафява миризлива смрад навсякъде, до където успя да се докопа. Нека да *** гербавата к0чина сега!

31

анонимен

преди 1 година

До Анонимен 21 ООО ТИ СИ ОТ ГЕРБАВИТЕ. ХАРЕСВАХА ТИ КАЛИНКИТЕ ДА НЕ БИ И ТИ ДА СИ КАЛНКА И ДА ТРЕПЕРИШ ОТ УВОЛНЕНИЕ. ПРЕЗИДЕНТА НЕ ГИ ИЗБИРА ОТ МОДЕН КАТАЛОГ. ГЕРБ БЯХА СЪБРАЛИ ВСИЧКИ НЕКАДЪРНИЦИ ДА УПРАВЛЯВАТ. ДЕГА НА БОРСАТА ПРИ ДРУГИТЕ ХИЛЯДИ КОИТО ОСТАНАХА БЕЗ РАБОТА ЗАРАДИ ТЯХ. А НЯКОИ И КЪМ ЦСЗ.