Снимка: БГНЕС

ВМРО се обяви за президентска република. Това стана ясно след приключилото заседание на Изпълнителния комитет на партията.

Под каква форма ще се яви ВМРО на предсрочните избори все още категорично не е решено, но има няколко варианта.

Единият е партията да се яви самостоятелно, за което партията ВМРО отново е подготвена.

Още по темата
Вторият, който е по-предпочитан, е коалиция, определена от лидера Красимир Каракачанов като патриотично-консервативно обединение, което ще отстоява българските интереси.

Има няколко приоритета, които ВМРО очертава. Основният от тях е Конституцията и сериозни поправки в нея. ВМРО предлага засилване на правомощията на президентската институция, тъй като според Каракачанов страната ни е готова да бъде президентска република, предаде БНР.

И още - намаляване на броя на депутатите в Народното събрание според броя на населението.

Също така гражданите да имат право да отзовават народни представители, ако не са доволни от тях.

Финансова децентрализация на общините и засилване на регионалното самоуправление, което може да стане само чрез обединение на патриотичните формации.

Каракачанов предлага на колегите си от "Атака", "Воля" и НФСБ техните лидери да не участват в депутатските листи. Никой не трябва да напуска партията си, уточни лидерът на ВМРО, но при формулата, която той предлага, всички ще бъдат еднакво отдалечени и така ще покажат, че влизането в парламента не е на всяка цена и отново може да се постигне диалог в патриотичното пространство.

Отново беше ясно подчертано, че България няма да направи никакъв компромис по отношение на Република Северна Македония и всички партии, които припознават тези приоритети, могат да участват в евентуална бъдеща коалиция.

Каракачанов направи оценка на вече разпуснатия 45-и парламент, като той го определи като "възможно най-грозния парламент". Като част от партиите в него са се опитали единствено чрез поправките в изборното законодателство да си решат предстоящите проблеми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase