Снимка: архив, БГНЕС

„Генерал Стефан Янев не е широко разпознаваем, до момента не е бил политическо лице. Важният факт в този избор е, че президентът Радев избира за премиер възможно най-близък до него човек, личност, на която безпрекословно се доверява. В случая можем да сметнем, че изцяло действията на Министерския съвет ще се водят от визията, от разбиранията на президента Радев. Той може да очаква пълна лоялност, пълно доверие.“ Този коментар пред БНР социологът Боряна Димитрова преди встъпването в длъжност на служебното правителство.

Според Димитрова е съвсем нормално служебните правителства да бъдат натоварвани и с допълнителни очаквания, тъй като по Конституция и определение се появяват, когато има политическа криза.

Още по темата

Наблюдаваме ситуация, в която се тестват обществени нагласи за съсредоточаване на повече правомощия и ресурси в лицето на президента, припомни своя теза Боряна Димитрова.

„Това е по-дълъг процес. Колкото повече се задълбочава кризата на политическите партии, колкото повече расте недоверието към политическите партии (а е факт, че в България доверието към политическите партии, към политиците е ниско), колкото повече се дискредитира доверието в партиите, толкова повече се отварят възможностите – чисто исторически, чисто теоретично, за тежнения към по-силна ръка и президентски правомощия,“ смята Димитрова.

Ако говорим за възраждане на парламентаризма, това означава силни и отговорни партии в парламента, а не абдикация от парламентаризма в полза на друг подел, подчерта още Боряна Димитрова.

Можем да предполагаме, че и на предстоящите избори, както и на отминалите, до урните ще отидат много хора, които до момента са се чувствали непредставени в политическия живот, обясни социологът.

 

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 2 години

Цял ден само с разни платени социолози ни занимавате. Спрете се бре продажници!

16

Учиндолец

преди 2 години

до питамкаквото и да изчегърта, ПАК ЩЕ ВРЪЩА МАНДАТА, защото е станал страхлив откакто не може да вдига сам самолета и се наложи да търси ЛЬОТЧИКА

15

питам

преди 2 години

как Славчу чалгажията ще изчекърка 840000 гербери. Той първо щеше да ги заличава, а като избяга и не направи правителство, сам се заличи.