Снимка: БГНЕС

"Не очаквам броят на избирателните секции в чужбина да бъде толкова повишен, че да доведе до невъзможност да се създаде необходимата организация". Това заяви пред БНР новият председател на ЦИК Камелия Нейкова. Тя уточни, че до 15 май трябва да е готово решението на ЦИК за секциите извън страната, което трябва да бъде изпратено и на Министерството на външните работи.

Заявлението за гласуване по настоящ адрес става по електронен път, без да се изисква електронен подпис, съобщи Нейкова.

Новият председател на ЦИК коментира машинното гласуване, като беше категорична, че не го определя като вид образователен ценз.

Още по темата

По думите ѝ гласуването с машини крие риск:

"То е свързано с организационни и технически въпроси, които трябва да бъдат решени. ЦИК ще положи всички усилия, за да намери ефективните решения да осигури машинно гласуване, както е предвидено от Изборния кодекс".

Съхранението на машините за секциите в чужбина е ангажимент на Министерския съвет, който трябва да реши при какви условия и по какъв ред ще стане, уточни Нейкова.

Тя прогнозира, че от 300 до 500 нови машини ще бъдат необходими за изборите на 11 юли.

Камелия Нейкова заяви, че от интервю на Димитър Димитров, член на досегашната ЦИК, който влезе и в състава на новата комисия, е разбрала, че има проблеми с договора между ЦИК и фирмата, доставчик на машините за гласуване:

"Трябва да се установи какви са причините. това са обстоятелства, които до момента не са известни в публичното пространство". Тя добави, че не би искала да допусне, че това е направено умишлено от предишния състав на ЦИК.

Дали доставчик на допълнителните машини ще бъде същата фирма, която е и досега - "Сиела Норма", това ще реши ЦИК, уточни Нейкова.

Във връзка със съставите на секционните избирателни комисии в страната и чужбина, тя заяви, че ще направи всичко възможно те да бъдат определени така, че да няма сътресения:

"След като се определи съставът, само при невъзможност да участва човекът в изборния ден да се правят промени. А не да има хаотични промени, които объркват хората и се създава излишно напрежение".

Интервюто на Явор Стаматов с Камелия Нейкова в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

Коментари Напиши коментар

60

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 56Е да, ама ако гласуват само българите от България, Ицо Маджото не може да хване повече от 7%.Та ти стискай палци, че все още им дават на българите от България да гласуват.Целта е бюлетините да идват по пощата от Дубай. Готови, преброени.

59

Анонимен

преди 1 месец

Машините не само могат да се манипулират, но това може да става и вече от чужда държава...

58

Dinosaurus

преди 1 месец

Ако е възможно това, ако трябва онова, ама ще пробваме... Пат*а в кълчища. А що всички 'забравиха" за купения вот? Каква е разликата между бюлетини и машина - задраскваш или набираш номерче, дават ти парсата! Това е фалшификацията, а не "подправени протоколи" и невалидни бюлетини (Мая). Ама понеже Черепа и Цв. Вас. плащат мощно с откраднатите от нас пари, никой не говори за купен вот, това не е съществено, нов кодекс имаме, ура, другари и чалгари!!!