Снимка: архив, БГНЕС

На финала на 45-ото Народно събрание депутатите отново влязоха в спорове за дневния си ред.

Причината за това станаха исканията на ДБ и на ИМВ да бъдат обсъдени някои от точките, които останаха недоразгледани в сряда. Те обаче минаха по член 53, алинея 8 от Правилника за дейността на НС, според която всяка първа сряда на месеца парламентарните групи имат право да предлагат точка в дневния ред, която се включва автоматично, но не може да остане за обсъждане в друг ден.

Червената шефка Корнелия Нинова пък настоя да бъдат обсъдени и одобрени окончателно приетите на първо четене в сряда промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се актуализират пенсиите. В сряда депутатите не ги приеха на второ четене, защото шефката на НС Ива Митева прекъсна заседанието заради скандал.

Още по темата

Антоанета Христова от ДБ пък поиска да разгледа проекта за създаването на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните органи относно незаконни строежи и обекти на територията на Лесопарк „Росенец“.

Мая Манолава от ИМВ настоя днес парламентът да обсъдят промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с които се отпускат по 50 лева на пенсионерите до края на годината, които също бяха като предложение за дневния ред на първата сряда на месеца.

Йордан Цонев от ДПС обаче отсече, че никога досега не са се обсъждали предложения, които са останали от първата сряда.

„От 25 години съм в парламента и никога след сряда не е използвана привилегията на опозицията да се обсъждат точките, които са по алинея 8 от Правилника. Това никога не е ставало, няма да стане и в този парламент“, отсече той.

Цонев увери, че ДПС също иска да има комисия „Росенец“ и да се приемат социалните закони, но не и с цената на нарушаване на Правилника.

Заради това Стоян Мирчев от БСП обвини ДПС, че не иска да се актуализират доходите на пенсионерите.

„Отговорност за това носи и ИТН и лидерът на партията, който не е стъпвал в тази зала“, скочи той.

Вежди Рашидов от ГЕРБ отсече, че съпартийците му също искат да има комисия „Росенец“, която обаче да разгледа и строителството в местността Буджака, където вила има бизнесменът Иво Прокопиев.
 
„Настояваме да се провери и Гълъбарника в Алепу, който има топла връзка с Мая Манолова, както и Буджака, който е лятна вила на един ваш любим олигарх“, призова той.

Мая Манолова му отговори, че със строежа на Алепу има връзка архитектурното бюро на съпруга на вицепремиера Екатерина Захариева.

Маноил Манев от ГЕРБ се опита да успокои страстите.

„Днешното представление няма нищо общо с живота. Нито една от тези комисии няма да работи повече от 24 часа, защото президентът обяви, че ни разпуска на 11 май. Последното заседание на НС е днес и как временна комисия ще съществува след края на 45-ото Народно събрание“, отсече той.

Общ преглед


Според него случващото се днес в пленарната зала обслужва предизборната кампания на Мая Манолова.

„Не на партиите в НС, а на Манолова, известна със своята изключителна енергия и своята комбинативна мисъл по създаването на всякакъв вид интриги и компромати“, обвини той председателя на ПГ на ИМВ.

Накрая лидерът на ДБ Христо Иванов взе думата и поиска почивка, през която да се събере Председателски съвет и да се реши какво ще бъде обсъждано днес от депутатите.

„Това прилича на някакъв маймунарник“, призна той.

 

Коментари Напиши коментар

116

Хакера

преди 1 година

От сега си имам сигурни няколко хилядарки от мойте хора за юли месец .

115

Това се превърна в

преди 1 година

На Мая Маймунарникът !

114

Анонимен

преди 1 година

последните публични разкрития за Лойко показват, че сме дори след най-изостаналите африкански и азиатски държави по върховенство на закона. Дори след повечето племена. Решава се еднолично кой да има бизнес, на кой да плаща такса спокойствие иначе "нашите" прокурори ще ви уредят садо-мазо в килията на затвора. Каскета е бухалката на мутрите. Гражданите само трябва да плащат данъци и да слушкат, иначе ще стане лошо... *** филма в 21 век!!!