Снимка: БГНЕС

Парламентът не прие искането на БСП да се задължи правителство да осигури на българите руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V".

За втори път левицата се опита да прокара това решение. При предишния опит мнозинството в 44-ото Народно събрание отново отказа да задължи МС да договори с Москва доставки от препарата.

Заради това Даниела Дариткова от ГЕРБ - СДС обвини БСП, че са последователни в лобизма си. А Даниел Митов коментира: "Има едно правило в българската политика - кога Кремъл кихне, БСП се разболява".

Хасан Адемов от ДПС призова да не се превръща тази тема в геополитически спор, защото в този спор няма кашлица и кихавица, а въпросът е населението да придобие т.нар. колективен имунитет.

Още по темата
Той припомни, че ЕМА е разрешила използването на четири ваксини. А България е делегирала на ЕК да договаря количествата на ваксините, като целта е всички да имат равен достъп.

"Българската Агенция по лекарствата няма капацитет да изследва и да направи предварителна оценка на ефикасността и безопасността на препарата и това е причината да се различаваме от страни като Унгария и Германия, които са преговаряли за руската ваксина", обясни Адемов.

Според Явор Божанков, намесата на геополитика по отношение на руската ваксина, е недопустима.

Георг Георгиев от ГЕРБ пък обвини БСП, че не става въпрос само за геополитика, а за лобизъм, позован на геополитика.

Проф. Андрей Чорбанов от ИТН застана на страната на БСП. Според него ситуацията е екстремна и не става дума за одобрение на аспирин или аналгин и за спазването на всички законови норми, които ЕМА ни постулира.

"Всяка страна поотделно носи отговорност за ваксините и заради това всеки подписва декларация, че ваксините не са минали пълния цикъл на изпитания. Не случайно някои държави спряха някои от одобрените ваксини", настоя той.

Проф. Чорбанов отсече, че европейски държави се ваксинират с руския препарат. "Половин Унгария се ваксинира с нея и лекарите казват, че няма странични реакция. Половин Сърбия също", посочи като пример той.

"Месеци наред ние бяхме в ситуация на недостиг на ваксини, а всеки които иска да бъде имунизиран трябва да има шанс да го направи. Русия е сред най-добрите производителите на ваксини от много време и не трябва да се политизира въпроса", призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase