До полунощ депутатите прекрояваха новите изборни правила. С последните текстове дойдоха и последните скандали. Искрата пламна с въпроса да се премине ли към мажоритарна система за гласуване.

"Правя предложение за редакционна промяна - думата редовни да се заличи. Тоест на първите избори да гласуваме мажоритарно", предложи председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Има ли някой, който мисли, че следващите избори ще са редовни? Ние най-вероятно 99% отиваме на предсрочни, но на следващите избори, които трябва да са редовни да гласуваме мажоритарно. Не се дръжте глупаво, или гласувайте, или не", призова председателят на ПГ "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Още по темата

"Недейте да шиканирате, те наистина редовните избори се отдалечават във времето", заяви депутатът от ГЕРБ -СДС Димитър Главчев.

"Господин Главчев, Вие от 10 години сте за район "Чужбина", за електронно гласуване и за 100% машинно гласуване. Днес разбрахме, че всичко е било популизъм", каза председателят на Народното събрание Ива Митева.

"Днес е Велики четвъртък и е редно парламентът на този свят ден да не използва похватите на цирка", каза депутатът от "Демократична България" Атанас Славов.

Близо час депутатите обсъждаха дали с новите изборни правила да има и нова система за гласуване, предаде Bulgaria ON AIR.

"Няма нужда да ви цитирам френски закони, за да разбирате, че не е възможно да се случи. Това е надлъгване, саботаж, срамота и не ви прави чест. Надигравайте се с нещо друго", каза депутатът от БСП Крум Зарков.

Новите 240 гласуваха, прегласуваха, пренаписваха текстовете и така 13 часа.

"Отменете гласуването, 10 минути почивка. Разберете се какво да гласувате. И кой е по-по мажоритарен", обърна се зам.-председателят на НС Татяна Дончева към народните представители.

В крайна сметка след кратка пауза и потушаване на напрежението с гласовете на ГЕРБ-СДС и ИТН пропорционалната система за избор на народни представители беше отменена за следващите редовни парламентарни избори. Не е ясно обаче каква система ще се прилага - мажоритарна в два тура, мажоритарна в един тур или смесена. От първата политическа сила обаче се обявиха против 100% машинно гласуване.

Равносметката след дългия работен ден – отпада ограничението на броя на секциите в чужбина. Ще има изцяло нов състав на ЦИК, като нейният брой се намалява на 15 души. Освен това ще има и видеонаблюдение при броенето на изборните протоколи.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase