Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Икономически ситуацията не е добра, но това се дължи основно на ковид кризата, каза пред БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от "Демократична България" Георги Ганев.

Икономиката отбеляза спад, но домакинското потребление държи определено ниво. Туризмът и транспортът обаче са в спад. Държавата харчи повече заради мерките за здравеопазването, по-голямата част се дължи на увеличените заплати в публичния сектор и пенсиите и добавките, те натоварват бюджета.

Още по темата

Ганев заяви, че по последни данни има дефицит на бюджета към края на март. "Към края на април министърът на финансите г-н Ананиев при изслушване в парламента изрично спомена, че очаква да няма дупка".

Зависи как ще се развие кризата, ако няма следваща вълна, е възможно с разумно управление на бюджета, както е заложен в сегашната рамка, да се изкара до края на годината, обясни Ганев. Ако се спрат 50-те лева за пенсионерите, няма да се наложи ревизия на бюджета. Това товари бюджета с милиард и триста милиона лева.

Ако се отива към служебно правителство, това ще е в средата на май. Инициативата за промяна на бюджета трябва да дойде от Министерския съвет. Ако няма такова предложение, не може да се пипа законът за бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase