Парламентарните избори минаха, а в страната настъпи неясна политическа обстановка. Водещите политически фигури правят обръщения основно в социалните медии.

"Напоследък някои политици общуват с избирателите си в стил новогодишно обръщение - казваш нещо, което си си наумил, без значение дали някой те слуша. Това не позволява обаче задаването на въпроси. Facebook насърчават диалога, но изявите на политиците показват едно водене на монолог" заяви специалистът по кризисен PR Александър Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него политиците се крият зад монитора. 
 
"Това е виртуална стена, която те изграждат с гласоподавателите. Борисов и Трифонов имат различни мотиви. Вторият действа така заради успеха по време на кампанията, при която почти не комуникираше и използваше натрупвания имиджов капитал, за да не се дискредитира. Проблемът е, че този капитал се изчерпва като полезните изкопаеми", каза Христов. 
 
Той смята, че ситуацията при премиера в оставка Бойко Борисов е друга.
 
"За Борисов въпросите са като оловни топки - трудно ги преглъща, трябва да влиза в режим на обяснения. Затова се появява все по-често на екрана и не дава отговор на въпросите. Той е обигран да избягва и да отговоря само това, което си е наумил, но това не е учудващо. Големият проблем обаче е, че с незадаването въпросите не изчезват и хората търсят отговорите си по друг начин", добави специалистът. 
 
Експерта е на мнение, че така се появяват слухове и се разпространяват фалшиви новини. 
 
"Публичното пространство не търпи информационен вакум. Когато политиците изграждат стени, от другата страна става мармалад от емоции и точна и неточна информация", уточни Христов.
 
Според него след 4 април Трифонов е бил длъжен да говори. 
 
"Независимо от болестта, можеше да се намери начин да даде изявление, беше спечелил доверието на хората и то трябваше да бъде оправдано", каза още PR специалистът.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase