Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Новите партии в парламента обвиниха ДПС, БСП и ГЕРБ в страх и позорни действия заради провала на пленарното заседание.

"Станахте свидетели на формален парламентарен абсурд“, коментира Арман Бабикян от ИМВ.

„Ето някои от тях не искат Комисия за "Росенец", други не искат Комисията за полицейското насилие. Всеки има своите мотиви, за да бъде против този дневен ред и станахте свидетели на този формален парламентарен абсурд“, коментира той.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ коментира, че ако трябва ще отидат на нови избори, суверенът ще прецени.

Още по темата

„50 срещу 100 и кусур въздържали се не става“, коментира той провала на заседанието. От политическата сила излязоха и със специална позиция в социалните мрежи.

„Програмата за работа на народното събрание за 28-ми и 29 април беше отхвърлена от ГЕРБ, БСП и ДПС. Това е прецедент, случва се за първи път и е позор за българския парламентаризъм“, посочват от ИТН.

Според председателя на ПГ на ИМВ Мая Манолова желанието на партиите от статуквото е да покаже, че сегашният парламент е като предишния.

Тома Биков от ГЕРБ настоя, че една от разделителните линии в НС са промените в Изборния кодекс.

"Има генерално некомпетентни предложения и дори опасни за самата демокрация", предупреди той.

Според него изборното законодателство, в което има фундаментални промени, е гледано за една нощ с минимален срок между първо и второ четене, което значи, че се цели много бърза и радикална промяна на целия изборен кодекс, което поставя под риск изобщо протичането на нормални избори след около два месеца.

"С всеки изминал ден партиите, които са на второ, трето и четвърто място, разбират, че не са на първо. Уж бяха победители, но не могат да направят правителство, не могат да проведат заседание на народното събрание. Започва сблъсък на фантазията с действителността, той ще продължи известно време, докато се проведат нови избори“, коментира още Тома Биков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase