Общ преглед
Президентът Румен Радев увери, че иска да разсее спекулациите, че бърза със съставянето на служебен кабинет и че не може да бъде архитект на коалиции, защото няма такива правомощия.

Държавният глава провежда днес консултации са партиите в НС, като първата от тях е с ГЕРБ, като сила след вота.

„Искам да разсея спекулациите, че бързам със служебен кабинет, напротив аз изтъквам какви са предизвикателствата пред страната. Всички участници в този процес трябва да работят в рамките на отговорността“, отсече Радев.

„Ние трябва най-бързо и оперативно да работим, така че да имаме действащ отговорен и работещ кабинет. Президентът не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управление, аз нямам такива правомощия по Конституция“, коментира още президентът.

Още по темата

„Отговорността за съставянето на правителството е изцяло на парламента. Аз осигуряват платформа за диалог, така че да заедно да търсим най- доброто оперативно и устойчиво решение за България“, отсече държавният глава.    

От ГЕРБ увери, че са готови с правителство като за премиер предлага Даниел Митов.

„Очакваме, че в 45-ото в Народно събрание ще има не само демонстрация на сила, защото е очевидно, че ГЕРБ ще бъде в опозиция, въпреки че сме най- голямата парламентарна група“, посочи председателят на ПГ на коалицията ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Според нея първото гласуване за избор на председател на НС ясно показа разпределението на силите в парламента.

„Ние сме готови с предложение за състав на Министерски съвет, очакваме да връчите първо мандата на нас като победилата партия и очаквахме поне да ни поздравите, г-н президент“, обърна се тя към Радев.
 
Тя отново припомни становището на партията, че е готова и за управление, и за опозиция, и за служебен кабинет.

„Не ни е страх, както чуваме, че някой се опитва да втълпи, нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет“, увери Атанасова.

„Трябва обаче всички парламентарно представени политически сили да намерим баланс, надявам се, че патосът който владее първите дни парламента, ще отмине и ще сме по - прагматични и ще вземем решения за България“, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар