Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че правителството в оставка не възнамерява да изпрати окончателен вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост до Европейската комисия за разглеждане и одобрение. Превърна ли се в ябълката на раздора Планът за възстановяване? Какво следва, ако не изпълним сроковете и има ли опасност да изгубим европейските пари?
 
"Планът се превръща в сага, не всичко в него е подходящо за България. Той е консуматорски план - предимно за инфраструктура. И за асфалт има, но е прекалено много за инфраструктура", каза в ефира на Bulgaria ON AIR икономистът Владимир Каролев и допълни, че очаква правителство, но не с дълъг мандат. 
 
Според него, ако планът не се приведе във вид за икономическо развитие, по-добре да бъде отложен.
 
"По-добре да имаме такъв не за консуматорство, а осигуряващ икономически растеж. Позитивно е, че има доста пари в него за образование. Много трудно един анализатор може да разбере кои са истинските цифри. Толкова години се говори за между 2 и 4 млрд. лева за електронно правителство, а нямаме такова. В Естония от много години има такова, от много години можеш да си подадеш всички документи електронно, а ние сега се радваме за свидетелство за съдимост, че можем да подадем", посочи още той.
 
Каролев отбеляза, че Планът за възстановяване няма крайна дата.
 
"Ще започнат да се инвестират парите от него, ако не юни-юли, то септември-октомври, примерно. В него има съвсем малко за водния сектор. По-добре да има добър такъв план, а не обратното. В сегашния има 900 млн. лева за малки и средни предприятия, което трябва да се увеличи", обясни икономистът.
 
От думите му стана ясно, че има доста българи, които работят за европейски структури, без да са изпратени там от държавата и именно те биха могли да помогнат в тази посока.
 
"Голяма част от света сме в икономическа криза, защото информационните потоци, които ни заляха, са по-важни от самото заболяване. Бюджетът трябва да се актуализира, което не би трябвало сега да се случи, да не е сега това фокус на парламента. Следващият парламент ще трябва да свърши доста работа, вероятно ще има нови избори скоро", допълни събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase