Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Новите депутати се заклеха. В първи ден - нови политически заявки и нови лица. Какъв ще е срокът на 45-я парламент?

В Денят ON AIR говорят социологът Кольо Колев и политологът Любомир Стефанов.

"Като изключим характерните детски заяждания, имаше и важни неща - видя се ясна заявка за създаването на правителство около така наречените партии на протестите. Така, че според мен ясно се очертава мнозинство. Големият въпрос е ще има ли правителство?", заяви социологът Кольо Колев в студиото на Денят ON AIR.

Според политолога Любомир Стефанов, БСП и ДПС не са предложили председател ,а са оставили ГЕРБ и ИТН да "премерят мускули"

"Такъв ще е боксовият мач - ГЕРБ И ИТН ще мерят мускули, "Демократична България" ще внася разум, а пък "Изправи се!Мутри вън!" ще бъде сопрано, на някоя от дамите, които там са водещи фигури. Един мандат както знаете, свършва", каза още Стефанов.

Социологът определи правителство на малцинството като орел, рак и щука.

"Най-устойчиви на земетресение са именно паянтовите конструкции, не бих казал, че е невъзможно да изкара един цял мандат. Колко дълго ще бъде - зависи от тяхното умение за диалогичност, така че да не създадат перфектната буря", категоричен е Колев.

А в старта на политическия ден, Стефанов обясни, че вижда - ГЕРБ срещу всички, или всички са срещу ГЕРБ.

"Ако денят се познава по утрото. Това е. Това обаче носи своите рискове. Виждаме, че ГЕРБ са нарочвани, за всичко което, не се е случвало в държавата", обясни социологът.

Относно мажоритарният вот, Колев обясни, че се използва от ГЕРБ като един от начините "да натиснат главата на ИТН над калта".

"И така, да торпилират възможността за съставяне на правителство. Подкрепа не може да се отхвърля, ако се създаде правителство, то ще се крепи от ситуативни мнозинства. Да вземем партийна субсидия от 1 лев - ще бъде много неприятно за много партии. ДПС, които внесоха подобен закон, биха могли да подкрепят това. Подкрепата на всяка една партия е достатъчна за формиране на мнозинство", категоричен е Колев.

И допълни, че е важно партиите да мислят за системата, а не да се заиграят в своите политически интереси.

"Това правителство ще трябва да внимава, ако иска да остане и да управлява по -дълго", каза още той.

И двамата са на мнение, че новият председател на Народното събрание Ива Митева, е експертна личност.

"Трябва да съдим по автобиографията, очевидно е пластичен човек, щом е успяла да се задържи толкова дълго време, което малко или много е добър атестат за тази позиция, тъй то председателят на НС е пръв между равни и трябва да намери баланса", заяви социологът Кольо Колев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Стефанов отговори дипломатично.

"163 души гласуват за нея - всеки заслужава шанс, надявам се да си върши работа по-добре", каза той.

Коментари предизвика и ваканцията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Някой си говори с теменужките, друг с филадендроните...Разбра се това е разбираемо състояние на един властник, който пада от власт, един пътник, който се чувства неразбран и обиден. Но ако има достатъчно мъдрост би трябвало бързо да се отърси от това, и да се сърди на вселената, галактиката и да се върне там където му е мястото", коментира Колев.

От своя страна Стефанов определи решението на Борисов като "пореден ексцентричен  жест",  който удря по българския парламентаризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase