Снимка: БГНЕС

Разговори с мен не се водят. Това каза пред bTV вицепремиерът Екатерина Захариева в отговор на въпрос дали с нея се обсъжда тя да е следващия министър-председател в кабинета на ГЕРБ.

"Официалните разговори с партиите ще започнат след свикване на парламента. Няма как най-голямата политическа сила с 24 спечелени района, с много по-голяма разлика, да не опита да направи правителство", каза тя. Според Захариева числата говорели най-добре за резултата.

"Изчакайте още малко. Когато дойде момента ще се предложи и състав, и премиер. Всякакви опции са на масата. Ясно беше, че всеки момент се чака да се обнародва решението на ЦИК, за да каже президента кога ще го свика парламента, но той така и не го направи. Беше редно да каже, решението е ясно от снощи", категорична бе тя.

Всички партии излизаха с лозунга "не на ГЕРБ", но сега изборите свършиха и дойде време да кажат "за" какво са и за какво ще работят, каза още Захариева.

"Разговори в момента не се водят. Нека започне рулетката", допълни тя. Захариева се съгласи и със социалиста Янаки Стоилов, който по-рано коментира, че е важно как президентът Румен Радев ще започне консултациите си с партиите за нов кабинет - ако не обсъдел вариантите за правителство с всяка една от партиите лично, то щял да покаже, че ги тласка към служебен кабинет. Според нея най-силен бил държавният глава в криза, но това не било феномен. Трябвало обаче да се научим на коалиционна култура. В чужбина имало правителства създадени от по 7-8 партии.

"Още преди да влязат в парламента някои от тях започнаха да се цепят и да се гонят. Много ясно се вижда, че омразата не е градивно чувство", категорична бе Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase