Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква на 15 април 2021 г., от 9.00 часа, новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание.
 
Очаква се утре, 14 април, указът да бъде обнародван в извънреден брой на Държавен вестник.

В неделя ЦИК окончателно обяви имената на всички 240 народни представители, както и разпределението на мандатите. Коалицията ГЕРБ - СДС е със 75 мандата, "Има такъв народ" с 51, БСП с 43-ма депутати, ДПС с 30, "Демократична България" с 27, а "Изправи се! Мутри вън!" с 14.

Още по темата
На първото заседание народните представители полагат клетва и официално встъпват в правомощията си. Обявяват се парламентарните групи. Избират се председател и зам.-председатели, а до тогава заседанието се води от най-възрастния депутат. В състава на 45-то Народно събрание това е икономистът Мика Зайкова (79 г.) от “Има такъв народ”.

На същото заседание настоящото правителство подава оставка. Но дори в оставка както премиерът, така и министрите продължават да изпълняват своите правомощия, докато не бъде избран нов кабинет или не бъде назначено служебно правителство при невъзможност да се състави правителство.

Няма начален или краен срок, в който президентът трябва да стартира процедурата за избиране на нов Министерски съвет - единственото условие е преди връчването на първия мандат той да проведе консултации с всички парламентарни групи.
 

Коментари Напиши коментар

193

Като не знаете....

преди 7 месеца

Като не знаете да плачете, ще кървите.

192

Алеко Константинов

преди 7 месеца

"Американците работят в една машина за пари и като изкарат пари от тая машина те ги вкарват отново в машината за да изкарат още повече пари"Изглежда са превърнали и външната си политика в такава машина. А човекът който дойде от Америка е един робот с три копчета и който контролира копчетата на робота го кара да върши каквото поиска. А накрая роботът се разплака, а човекът не се разплака!

191

Анонимен

преди 7 месеца

100% се е съветвал с Путин преди да обяви решението.