Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Машинното гласуване по-скоро е затруднило работата заради сложните протоколи, смята говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Още по темата

"Ще напишем отделен доклад за машинното гласуване. Трябваше да се изработят сложни протоколи, които съдържат две бази данни. Машинният вот е изнесен в отделен протокол на сайта на ЦИК. Като цяло обаче е по-скоро затруднение. Изключително лесно се борави с него за тези, които желаят да гласуват с машина. Машината е машина. Дори и да е миксер, и той може да откаже. Ами като откаже какво правим? Трябва да има и резервен вариант. Не приемам аргумента, че това спестява разходи. Тези машини трябва да се поддържат, софтуера им да се актуализира и това не е никак евтино“, коментира той пред Нова телевизия.

„От ЦИК не знаем какво се случва във всяка секция в чужбина. Не беше зле да се поиска удължаване на изборния ден на места като Северен Лондон. Нещата биха се променили лесно, стига да се промени числото на броя секции за страни, извън ЕС”, каза още Димитров.

По думите му повече секции означава и повече персонал, който няма как да бъде подсигурен.

„Често се говори за гласуване по пощата или онлайн, но се изисква голяма подготовка. За да стане това всеки трябва да има изборен адрес”, поясни Димитров.

Той допълни, че от Централната избирателна комисия ще предложат да бъде увеличен броя на секциите извън България.

За видеонаблюдението в избирателните секции Димитров посочи, че към това предложение се подхожда твърде емоционално. „Да се прави нещо като стрийминг, това има един голям риск. Рискът е да се създаде образ в отделни секции, който няма да е благоприятен. Протоколът няма нужда се снима, той после е на сайта на ЦИК. Всеки член на комисия може да поиска да се забрани това. Има членове на комисии, които не искат да ги снимат“, подчерта още Димитър Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase