Снимка: БГНЕС

Вече имаме дълго чаканите официални резултати от изборите. Знаем и кои кандидат депутати влизат в 45-ото Народно събрание.

С изключение на Бойко Борисов, който се отказа от депутатското си място, всички останали лидери на партии ще влязат в него. Резултатите от тези избори родиха повече парадокси от други години и някои кандидат-депутати изпревариха други от същия избирателен район с много по-малко гласове.

Още по темата


"Гласовете на партиите се събират на национално ниво и след това започва деленето по региони. Спецификата е, че първо се разпределят на национално ниво", обясни политологът Георги Киряков в "България сутрин".

По думите му се говори, че някои от партиите си преразпределят места, но това засега са само спекулации.

"Партиите подреждат водачите на листи, така може да се окаже, че един кандидат на двадесет и някое място може да измести водач. В европейски избори няма такава законодателна норма - гласът, ако не е отбелязана преференция, не се брои", посочи той за Bulgaria ON AIR.

Според него въпросът е дали в парламента се изпълнява волята на избирателите.

"Винаги ще се намерят експерти, които да съветват по-неопитните като депутати, не е проблемът в лицата. Проблемът е, че популярни лица се използват за привличане на гласове. Сега доц. Атанас Мангъров е едно от най-популярните лица, но това донесе само 0,5% за АБВ", обясни събеседникът на водещия Мирослав Димитров.

От думите на политолога стана ясно, че всяка система опитва максимално справедливо да разпредели гласовете.

 

Коментари Напиши коментар

31

Дедо Гочо

преди 3 седмици

Отказът от депутатско място след като е избран преди да е положил клетва като Борисов например е търговия с влияние и е подсъдно

30

дедо иван

преди 3 седмици

народната мъдрост гласи: "Кой каквото прави на себе си го прави" и "каквото повикало, такова се обадило", т.е. както казват политолозите поради ниска електорална култура за каквито гласувахме, такива ще ни управляват и после нека не се жалваме, че сме най-бедните в Европа...

29

Марийка

преди 3 седмици

Нормално е - гласувате за Ален Делон а го сменят с Нане по пижама.