Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки че има малки шансове правителство на ГЕРБ да бъде подкрепено от новия парламент, партията ще предложи такова. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

Той допълни, че брифингът на ГЕРБ е трябвало да се води от лидера на партията и премиер Бойко Борисов, но той е в серия от разговори с международни партньори.

Още по темата

Дончев увери, че ГЕРБ ще предложи правителство, което може да работи от първия ден и да гони целите, които партията си е поставила, въпреки малкия шанс то да бъде подкрепено. В състава на кабинета, който ще бъде предложен, ще има действащ министри, но и нови лица.

„Истината е, че избирателите дадоха много сложна задача на политиците“, призна той.
 
„Като че ли сведохме политиката до песни, танци, надвикване, а политиката е вземането на решения, при това тежки решения, защото нито едно решение не може да е обект на тотален консенсус. За да вземеш решение се иска да имаш мъжество и да носиш отговорност“, коментира Дончев.

Според него обичайно да бъде заобиколен първия на изборите не завършва добре.

„Властта тежи много и ако имаш крехки рамена, ще си счупиш гръбнака".

Бившият външен министър Даниел Митов обяви, че докладът на ОССЕ показва, че изборната администрация е работила адекватно и че правната рамка осигурява адекватна основа за провеждането на демократичните избори.

Според него обаче притеснително е това, че изборният процес е бил фокусиран върху личности, а не върху платформи.

„Този тип говорене продължава и сега, а страната има нужда от платформи и идеи за управление. Не може фокусирането върху една личност да е градивна политическа цел“, скочи той.  

„ГЕРБ спечели тези избори с огромна преднина пред втория и не може да бъде заобиколена в парламента. Въпросът е да има стабилно правителство, а не някаква амалгама от партии. В момента партии от ЕНП са готови да вкарат комунистите през задната врата, а не да преговарят със своята сестринска партия в ЕНП, това е въпрос който все повече ще набира скорост в Европа“, предупреди Митов.

„Лидерът на партията победител трябва да е кандидат за министър-председател, това е според мен“, коментира той.

„Когато опреден брой партии влязат в парламента, парламентарната демокрация ги задължава да търсят общи платформи на базата на политики, кой кого харесва или не харесва, това са вторични въпроси, които се преодоляват в разговор“, допълни Митов.

Той отсече,  че ГЕРБ е длъжна да състави кабинет и да влезе в разговор с всички останали.

Според него тежестта на ГЕРБ сред обществото е такава, че би било категорична грешка ГЕРБ да бъде заобикалян.

„Румен Радев има своята роля в управлението на задкулисни и не чак толкова задкулисни публични процеси. Очевидно е неговото желание да състави служебен кабинет, то просто извира от всяка пора на президентското тяло и не знам какво си представя, че ще се случи ако състави служебен кабинет“, настоя още Митов.

Той обвини държавния глава, че е излязъл от традицията на неговите предшественици да са до голяма степен обединители, които никога не се си позволявали до такава степен да разединяват нацията.

„Това също ще бъде наказано на следващите президентски избори. Радев ще се опит да да сглобява някакви неща, но ние помним Тройната коалиция, кой я сглоби и до какво доведе тя“, предупреди Митов.

Здравният министър Костадин Ангелов отсече, че България е получила голям брой ваксини срещу коронавируса заради авторитета на Бойко Борисов в Европа.

„Видях битка за всеки един българин“, коментира той.

Коментари Напиши коментар

570

Бико

преди 1 месец

До "съд и затвор" , един очевидно неграмотен позитански трол. Вече кой ли път му казвам,че се пише "милиард", а той "милиярд" . На такива им викат: "Той българската граматика не научил, седнал политиката да бистри, ГЕРБ и Бойко да очерня".

569

Анонимен

преди 1 месец

Дончев, 10 години не можа да направиш електронно правителство. Кажи какво свърши за 10 години като вицепремиер освен да разтягаш локуми и да обясняваш как черното е бяло и бялото е черно?

568

Анонимен

преди 1 месец

ГЕРБ да обясни как и защо съпруга на Министър Захариева,архитект Захариев проектира Хотел Подпорна стена В Алепу, на нашето Черно море. Това е защитена зона и освен това има ли или няма конфликт на интереси. В Германия Захариев и Захариева до сега щяха да си излежават присъдите за престъпление срещу държавата.