Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Недопустима поправка готвят евродепутати в резолюция за Република Северна Македония. Поправката е насочена срещу България“, това написа вицепрезидентът Илияна Йотова в социалната мрежа Facebook.

Още по темата

Според нея е безпрецедентно в такъв документ да се съдържа и упрек към настояща държава членка. Тя призова бившите си колеги от Групата на социалистите и демократите в Европарламента да изтеглят поправката.

„Езикът на омразата и провокативните изказвания, както и потъпкването на правата на хората с българско самосъзнание са запазена марка на Република Северна Македония. Готвената поправка потвърждава за пореден път пропуска на българската държава да обясни на европейските си партньори своята позиция за Република Северна Македония“, пише Йотова.

Според  нея добросъседството означава не само изчистване на спорове от миналото, но и поведението в настоящето, както и защита на гражданите с българско самосъзнание.

„Конкретен пример от последните дни е скандалът с представителя на Скопие на музикалния конкурс "Евровизия" заради българската му идентичност и симпатия към нашата страна“, посочва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase