Снимка: БГНЕС

Всички уреди за дялово разпределение върху радиаторите, топломерите и водомерите за топла вода трябва да бъдат с дистанционно отчитане, решиха депутатите като приеха окончателно промените в Закона за енергийната ефективност.

Смяната ще стане поетапно, като крайният срок за подмяна у нас е до 1 януари 2027 г.

Промените в закона са обвързани с Дългосрочна национална стратегия за подпомагане обновяването на националния фонд от жилищни и нежилищни сгради с хоризонт на изпълнение до 2050 г. Тя предвижда до 2050 година в България да бъдат санирани 60% от жилищния фонд и близо 17% от нежилищния.

Санирането има и многобройни други положителни ефекти, се изтъква в стратегията. Един от тях е, че продажната стойност на апартаментите в санираните сгради се повишава поне с 10-15% в сравнение с преди мерките.

Между 2021 и 2030 г. санирането ще помогне да се спестят 2 971 гигаватчаса енергия годишно, което представлява 6,9% намаление на общото енергийно потребление на домакинствата и сектора на услугите.

Има и многобройни положителни ефекти от санирането върху публичните финанси, например от спестените разходи за енергийни помощи за бедните, от спестените разходи за болнична помощ заради подобреното качество на въздуха и на климата в помещенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase