Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Три вида пенсионни продукти ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове: пожизнена пенсия за старост, разсрочено и еднократно изплащане на средствата по индивидуалната партида на всеки осигурен. Това решиха депутатите като приеха на второ четете промени в Кодекса за социално осигуряване.

Още по темата

Пожизнена пенсия ще получават родените след 1 януари 1960 г., които имат достатъчно средства в личните си партиди, за да им бъде отпусната поне 15% от размера на минималната пенсия за съответната година.

За пожизнената пенсия са предвидени два подварианта - с гарантиран период на изплащане или сумата да бъде разсрочена за определен брой години. В този случай срокът на плащането и размерът му ще бъдат избирани от пенсионера.

Разсрочено изплащане на сумата за определен брой години ще има и за хората, чиито партиди не са достатъчно големи, за да получат пожизнена, но надхвърлят три пъти размера на минималната пенсия.

Еднократното изплащане е възможно хора, които имат в партидите си по-малко пари, отколкото е размерът на 3 минимални пенсии - 900 лв.

Депутатите приеха и по-сложна схема за прехвърлянето на парите от универсалните частните пенсионни фондове в НОИ.

От 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. прехвърлянето на парите в НОИ ще става не по-късно от 1 година преди навършването на възрастта за пенсия.

От 1 януари 2026 г. до 31 декември 2030 г. ще може да се прехвърлят пари в НОИ не по-късно от 2 г. преди навършването на възрастта, а от 1 януари 2031 г. до 31 декември 2035 г. - не по-късно от 3 г. От 1 януари 2036 г. до 31 декември 2037 г. срокът е не по-късно от 4 г., а от 2038 г. се връщат петте години.

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 1 година

Държавата да поеме своята отговорност и задължи пенсионните фондове да доплащат на хората разликата до размера на реалната пенсия която биха получили от НОИ.Никой доброволно не се е осигуравал в пенсионен фонд. Защо тогава хората трябва да са ощетени? Вече 20 години пенсионните фондове работят с нашите пари и печелят.

18

Ха, ха,ха,хааааааааа

преди 1 година

Докато има комунисти да ви харчат и крадат "пенсионния фонд"....все ще ровите у кофите , за храна...ха,ха,хааааааааааа...АКО ОЩЕ НЕ СТЕ ГО РАЗБРАЛИ .....ТАТО ЩЕ ВИ ОБЯСНЯВА.... "ПОСТ-МОРТЕМ"!

17

При сегашните

преди 1 година

условия за пенсиониране най-добре е никога да не си работил и внасял пари нито в НОИ нито в ПФ. Минималната пенсия е 300 лв, допълнително 50 лв допълнително 120 лв за храна тотално - 470 лв. Въобще не говорим за разните социални помощи. Познавам много песионери дето имат 35 и повече години трудов стаж и имат пенсия 301 лв и до 470 въобще не могат да стигнат.