Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ призова в декларация от парламентарната трибуна президентът Румен Радев да оттегли заявката си за втори мандат.

Народният представител от ГЕРБ Спас Гърневски заяви от трибуната на парламента: "Като хора с повече опит в политиката ви призоваваме да се смирите, да признаете провалите си и най-почтено да оттеглите заявката си за втори мандат. 4 години стигат, г-н президент“.  

Още по темата

„Докога разюзденото президенство и неговите служители ще рушат авторитета на Европейска България -какъвто чорбаджията, такива и ратаите му“, отсече той във връзка с разследване на ОЛАФ, в обсега на което попада и секретарят му по правни въпроси и антикорупция в качеството му на бивш служебен министър на вътрешните работи Пламен Узунов.

„Г-н Радев, вие сте срам и позор за страната ни, а сте зинал за власт в тази току-що съвзела се от комунистическата кома България.", призова Спас Гърневски.

"Когато миналата година през юли президентът Радев вдигна юмрук над главите над протестиращите български граждани, раздели нацията и изкрещя "Мутри, вън", бяхме сигурни, че изстреляният хаостен патрон ще пообиколи пространството над триъгълника на властта, но след рикошет ще връхлети върху президентската хасиенда отсреща", нападна още той.

Според него едно е да клеветиш без никакви доказателства опонента ти, а друго е когато срещу теб се изправи българското правосъдие и европейската служба за борба с измамите.
 
"Пред националните медии от "Дондуков" 2 най-нагло коментираха разследването на международните експерти с думите "Лъжа до лъжа". Ето как Румен Радев се опитва да разпъне чадър над съветника си за разследването в ОЛАФ. Лъжите на "Дондуков" 2 извират непрекъснато, правят препратка за сключването на договора, но ОЛАФ не атакува договора, а по-важни обстоятелства", изтъкна той.

Гърневски отсече, че от ОЛАФ се интересуват кой е манипулират процедурата по обществената поръчка, сключена от МВР за купуването на полицейски коли, преди откриването й и кой е задал критериите, а критериите и процедурата са проведени по време на Радевия изпълнител на поръчки.
 
Според него се търсят отговори на въпросите кой е манипулирал тази обществена поръчка, за да се стигне до такъв избор, кой е поръчителят на аферата, която отново ни злепоставя пред ЕС.

"Към прокуратурата на България е отправена препоръка за досъдебно производство за длъжностни лица от МВР, злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна", каза още Гърневски.

Той припомни репликата на служебния премиер Огнян Герджиков, с която той ясно описа простия механизъм на вземане на решения в кабинета му.

„Желанието на президента на Републиката е това да бъде направено по този начин, "по който аз докладвам". Това е. Ето така са взимани решенията. Каквото каже президентът -такова е решението без оглед на законодателството в България. Сега ли, г-н президент просто така наредихте. Отдавна знаем, че конституционно отредените ви правомощия ви стягат, но нека не забравяме, че в правовата държава има норми на политическо благоприличие, които родните държавници следва да спазват. Не станаха ли твърде много провалите на вашия екип. Докога обществото ще търпи неадекватните ви действия и елементарната липса на контрол върху подчинените ви", обвини още Гърневски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase