Снимка: архив, БГНЕС

"Ако чисто хипотетично допуснем, че срещу президента Радев се изправи действащият министър-председател, то това би облекчило значително задачата на президента. Не мисля, че Борисов има шансове в пряк сблъсък срещу Румен Радев“. Това каза за „Фокус“ политологът и председател на Стратегическия съвет към държавния глава проф. Александър Маринов във връзка с отчета на държавния глава Румен Радев и заявката му за втори президентски мандат.

„По принцип всичко е възможно в българската политика. Аз обаче не очаквам такъв двубой“, уточни проф. Маринов.

Той изрази несъгласието си с твърденията на други свои колеги, че със заявката си за втори мандат Радев притиска БСП до стената.

Още по темата

„БСП вече обяви, че обмисля този въпрос. Предполагам след парламентарните избори. Не би трябвало да се очаква, че президентът предварително ще съгласува своето поведение с БСП или с други политически сили“, каза Маринов.

„Президентът Радев отчете четирите години на мандата си. От това, а и от отношението на обществото личи, че стриктно е изпълнявал обявените принципи и цели още по време на предизборната му кампания. Не виждам никаква логика в това тези, които са го подкрепили преди 4 години, да откажат да го направят след по-малко от година. Разбира се, БСП е една партия, която си има свои правила и процедури, тя може да вземе всякакво решение“, допълни проф. Маринов.

По думите му обаче ще е много трудно да се аргументира решение за отказ от подкрепа на президента Радев за следващ мандат. „Съвсем нормално е да се действа именно по този начин. Нека БСП и нейното ръководство да вземат решение в съответствие със своя устав и цели“, каза още Маринов.

 

Коментари Напиши коментар

234

23

преди 1 година

Това комунистите сте много нагли. Трябваше след 1989г. всички комунисти да не излязат от затворите.

233

Анонимен

преди 1 година

Маринов, Маринов ...спомни си как ти биха дузпата от БСП и защо!

232

Анонимен

преди 1 година

Радев е кариерист до дъното на душата си, безкрайно амбициозен, но без идеи, без опит и без никакъв усет в политиката. Лошото е, че е злобен и отмъстителен. Все ми е тая - комунист, социалист, демократ, консерватор, но...това вечно мрънкане и съскане отвращава.