Снимка: БГНЕС

БСП обвини управляващите, че са се провалили в социалната си политика.

Надя Клисурска нападна властта, че в разгара на здравната, икономическата и социалната криза, държавата е отпуснала за заетост и борба с безработица едва 84 милиона лева.

"Четири пъти намаляват парите по политиките за заетостта в разгара на кризата. Десетки хиляди изгубиха работа си и явно им се налага да се наредят на опашката на чакащите за подкрепа от държавата. Вие се провалихме в социалната сфера и обрекохте на бедност и мизерия голяма част от българите – деца, пенсионери, млади хора", скочи тя.

По думите й правителството е определило 6 приоритета в социалната политика и всеки един от тях е провал.

"68 на сто от българските семейства нямат нужните пари да живеят нормално, 65% работят на минимална или близка до тези стойности заплати, всеки трети няма нужните средства да си осигури отопление в дома", цитира Клисурска данни от проучване на "Евростат" от 2019г.

В него е отчетено и че от 4 до 6 пъти по-ниски от средноевропейските са заплатите в България, а производителността на труда е два пъти по-ниска.

"Обещахте грижа за децата, обещахте да разширите подкрепата за всички - нищо не направихте и Националната мрежа за децата ви писа среден 3 в тази област за 2019 г. Всяко четвърто дете е изложено на бедност", продължи с критиките социалистката.

Според нея обещанията на ГЕРБ за стабилна пенсионна система, която да гарантира спокойствие в дългосрочен план е още по-голям провал, защото в пенсионната система цари хаос и няма никаква предвидимост.

"Това са сигналите към младите, че няма нужда да си внасят осигуровките", предупреди тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase