Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Банки, кредитни дружества, застрахователи, нотариуси, НАП, митници ще поставят под особено наблюдение необичайно големи или изключително сложни сделки или операции. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, които отразяват препоръките от последния доклад на Комитета от експерти за оценка на мерките срещу изпирането на пари към Съвета на Европа.

Целта на поправките е да се постигне по-голяма правна яснота и ефективно изпълнение на международните стандарти.

Финансовите институции се задължават да изследват целта и характера на тези операции и да отбелязват писмено своите заключения, като ги съхраняват на разположение на дирекция „Финансово разузнаване” в ДАНС, на съответните органи за надзор и на одиторите за период от пет години.

В определени случаи – по указание на директора на дирекция „Финансово разузнаване”, данните за клиентите и документите за извършените сделки и операции ще се пазят и за 7-годишен период.

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 1 месец

Еййййй,как се докарват на народа.Като че ли не си ги знаем.Тия съвсем ни взеха за ба.лъци.

5

Анонимен

преди 1 месец

Сложните финансови сделки под лупа заради прането на пари, а кой и как пълни чекмеджета с юро пачки и кюлчета не е интересно ли? Диктаторът над закона ли е?

4

Анонимен

преди 1 месец

Стига,бе!Крадеца вика дръжте крадеца!Смех,смех!