Снимка: Pixabay

След обявяването на пандемията се наблюдава ескалация на домашното насилие. Това каза министърът на правосъдието Десислава Ахладова пред БНР.

„Домашното насилие е един изключително тежък проблем в българското общество, който обаче често остава в рамките на семейството. По данни на проведено национално представително проучване на тема „Насилие в България“ от 2019 г. за 56% от гражданите това е най-тежката ситуация на насилие, която някога са преживели и тя е била в дома им. Изострянето на този проблем особено в условията на пандемия постави въпроса за решаването му. Според изнесените статистически данни след обявяването на пандемията във всички страни, включително и в България, се наблюдава една ескалация на насилието, най-често срещу жени“, коментира Ахладова.

Още по темата

Тя уточни, че не става въпрос само за домашно насилие над жени, макар че случаите върху тях е в по-голям процент, а и за увеличаване на случаите срещу деца, включително и срещу мъже, възрастни хора.

„Надявам се тези предложения да бъдат приети в последните седмици на парламента и точно заради това дадохме един по-кратък срок за обществено обсъждане, защото повече от 6 месеца работихме по този законопроект“, допълни тя.

По думите ѝ Истанбулската конвенция вече е затворен въпрос за България, но страната ни има много задължения по отношение на домашното насилие. „Сравнителният анализ на МВР показва, че за периода март-май 2017 г., сравнени с март-май 2020 г. е нараснал броят на умишлените убийства на жени, при които пострадалата е роднина или съжителства с извършителя. Те са с 9 броя повече през този тримесечен период. Нараснали са и данните за увеличаване на броя на пострадалите деца. Този анализ показва, че за 2019 г. те са били 658, а за 2020 – 823. Увеличили са се с над 4000 пъти и заповедите за защита и сигналите на тел. 112. Наистина в България липсва официална статистика, но по данни на МВР се наблюдава увеличаване на сигналите, регистрирани през тел. 112. В новия законопроект предвиждаме и регистър за домашното насилие“, посочи тя.
Националната комисия, която предвиждаме за превенция и защита от домашното насилие, като специализиран постоянно действащ контролен орган по осъществяване на държавната политика по превенция и защита от домашното насилие, която ще бъде разположена в сградата на МВР, ще бъде изградена в срок от 6 месеца.

„Координационният механизъм ще бъде изграден в период от 6 месеца след приемането на закона. Една от целите, които си поставя този закон, е наистина бързина на институциите. Най-важното нещо е, че такъв сигнал за домашно насилие няма да бъде подаван само при системност, т.е. и при еднократен акт ще може да се търси защита. Предвижда се забрана за извършителя да осъществява контакт под каквато и да е форма. Задължава се извършителя да посещава програми за лечение на зависимости. Една от мерките е и да се увеличи ефективността на съдебните производства“, каза още правосъдният министър.

Коментари Напиши коментар

20

До 19

преди 3 месеца

Ами точно феминистките НПО-та ги пробутват тези закони. Как да кажеш на черното бяло?

19

Анонимен

преди 3 месеца

Пак се хванахте за жените.
Не прочетохте ли, че става дума за насилието по принцип и на родители над малки деца и на деца/внуци над възрастни родители/баби и дядовци...
Обаче не, едно си знаете и това си е!
А иначе насилието е отвратително без значение кой кого насилвай и под каква форма (физическа или психологическа).

18

ЦИНИК

преди 3 месеца

До 16. А лобута не решава проблем. Язе не сум съгласен.Со кротце,со благо и со малко кютек сичко са постига.