Снимка: Bulgaria ON AIR

След консултации с политическите партии и представители на ЦИК, държавният глава Румен Радев реши окончателно - изборите ще се проведат не на 28 март, а на 4 април. ГЕРБ и БСП не посрещнаха добре решението, "Воля" подкрепи президента за мъжеството. Има ли драма в датата 4 април и готова ли е държавата за избори? Темата коментираха политическият психолог проф. Антоанета Христова и икономистът Агоп Каспарян.

"Драмата е много повече в начина, по който се променят нещата, че няма аргументация. Радев чу от анализатори за датата и се ориентира. Звучеше неубедително в тези консултации и се стигна до декларация вчера, която отново не беше одобрена", заяви проф. Христова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ президентът е направил компромис със своята първоначална дата, а новата няма да е удобна за никого.
Предложенията му са несъстоятелни. Гласуване по пощата, видеонаблюдение - това са методи и средства, които са доказали, че имат много популистки плюсове и технически минуси, които ще създадат проблеми, вместо да ги решат", посочи политическият психолог и добави:  "ГЕРБ наистина има интерес от по-ранни избори, това е факт, те са готови, имат електорат. Когато една политическа сила е в състояние да отстоява на фронт срещу нея, то хората се мобилизират заедно с нея на този фронт".

Проф. Антоанета Христова обясни, че потребността на държавният глава да свали правителството е довела до неговите подсъзнателни импулси.

"Той не помисли какво ще стане с останалите политически сили. Неготово първо предложение за дата беше вътрешен импулс", коментира тя.

"Тази негативна среда, в която ще бъдат проведени изборите - здравните условия, състава на секциите, организацията, това ще е предизвикателство към кампанията на политическите сили. В момента тези, които имат мотивация, ще имат възможност да се преборят и със себе си", смята политическият психолог.

"Когато лидерите се сблъскат, същото се случва и с народа. Обикновено пада и рейтингът на институциите. Оттук нататък ще започнем да градим държава наново пак", подчерта проф. Христова.

Подобно на нейното мнение сподели и икономистът Агоп Каспарян пред Bulgaria ON AIR.
"Нито здравна, нито икономическа логика, ще има единствено с 5000 хил. души повече ваксинирани. Радев се опита да вкара теми и динамика в политиката с гласуване по пощата видеонаблюдение и т.н. Накрая отново обществото е разединено с тази дата", заяви Каспарян.

"Объркани са посланията на Радев, защото тръгна с една дата, а това го вкара в един контекст, в който хората не могат да разберат каква беше целта на консултациите. Накрая какво стана - с една седмица удължихме мерките", добави той.

По думите му заради лошото време през април и здравната криза може възрастните хора да решат да се отдръпнат от изборите.

"Кампанията на партиите ще бъде много интересна - в студиата, в интернет, в други платформи, ще бъдем свидетели на една различна политическа кампания. Битката между БСП и ГЕРБ, всичко друго ще бъде на заден план. Ще има нови лица и те тепърва трябва да се покажат, ред е на новите лица да излязат напред", каза Агоп Каспарян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase