Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Имало опасност Пловдив да бъде наводнен заради проливните дъждове, но до този лош сценарий не се е стигнало, защото са били спрени всички води, които трябвало да се излеят в Марица.

„Те бяха задържани в язовирите, за да не наводнят Пловдив. Изпускат се контролирано", информира министърът на околната среда Емил Димитров в парламента.

Още по темата

Той обясни, че всички язовири са пълни.

„Видяхме как действа природата. За ден се изля толкова количество вода, колкото за месеци обичайно. Язовирите действат като буфери, събират високата вълна и изпускат контролирано“, каза министърът.  

„При необходимост ще се използват преливници, изпускатели, водоземни кули при нужда. На яз. "Студена" може да се изключват и включват събирателни деривации", допълни той.

Димитров информира, че енергийните язовири винаги са на 80-90 %, защото целта е да произвеждат ток.
 

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 1 месец

През 2005 година в края на управлението на Симеон Крадливий, в България имаше голями наводнения и то само след 15 години безхаберие и сеч на горите, а сега след 31 години и при значително по-малки валежи, както е сега, стана по-зле.

8

Arhitect

преди 1 месец

Като си строиш къща не гледаш ли къде полагаш основите ? На дъното на пресъхнало езеро, блато, в коритото на пресъхнала река ? Филибето явно е в ниското щом се наводнява. Ми дигайте го по високото . Ами ако в България вали като в югоизточна азия мусонен дъжд ше ви издави бре.

7

Гробокопач

преди 1 месец

Както виждате, оня ден не ви лъгах кат ви думах, че предстои за Бойха голема изненада, Филибела да стане българската Венеция;))) Но, Бойха си пази електората, тука живее най-големата *** от бойхави гласачи