Общ преглед
Обмисляме промяна на мерките, което ще стане от началото на февруари, съобщи здравният министър Костадин Ангелов, който посрещна първата пратка от ваксините на „Модерна“.

Обнадежден съм от темповете, с които върви ваксинацията, призна той.

Още по темата

От утре започва ваксинацията и с ваксината на „Модерна“, като това ще стана само на територията на РЗИ София, защото дозите са едва 2400.

"Ще е трудно да създадем логистиката за ваксиниране с втора доза от тази ваксина на много места. След като дойде по-голямото количество от 4000 дози на 25 януари, ще се разпредели в страната", обясни министърът.

ЕК е сключила договор за допълнително количество ваксини на "Пфайзер", като индикативните количества за България са 2.9 млн. ваксини. В процес на регистрация е и ваксината на "АстраЗенека", каза Ангелов.

Очаква се до края на този месец да приключи ваксинирането на желаещите от първа фаза, като след това ще започне ваксинирането на желаещите в домовете за възрастни хора. Засега желаещите в тях са 3000 души.

Досега са изразходвани близо 16500 дози ваксини. На 18 януари се очакват още ваксини от "Пфайзер".

"Сред европейските държави страната ни се намира на задоволително място от гледна точка на брой ваксинирани. Ако се използва капацитетът на всички лични лекари - 4500 в страната, и ако всеки от тях ваксинира десет човека на ден, ще има много повече ваксинирани хора на ден", добави още Ангелов.

Какво още каза Ангелов вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар