Още по темата
Неусетно изборите за нова власт наближиха. Пандемията обаче поставя много въпросителни - на първо място трябва ли вотът да се отложи, за да гласуват повече хора без притеснения, че ще се заразят. Президентът вече разговаря с медицинските специалисти по този въпрос. Управляващите от своя страна са категорични - изборите трябва да са в края на март, а за тези, които са болни или се страхуват да не се заразят,  ще бъде създадена възможност да гласуват.

"Резултатите, които днес коментираме, са част от редовния тримесечен мониторинг на агенцията. Проучването, за което говорим, е за 15 - 21 декември. Важно е да го уточним, защото тогава бяхме в пик, нарастване на втората вълна на Ковид-19. Изключително поляризирано обществено мнение", каза социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова за "България сутрин".

Още по темата

Тя коментира, че 43% от хората смятат, че е по-добре изборите да се проведат по-късно - през пролетния период, когато очакванията са за затихване на вълната.

"Никой не може да бъде сигурен. Медицинските специалисти не могат да бъдат категорични как ще се развие пандемичната ситуация. Има очаквания за по-благоприятна ситуация. Но 42% смятат, че изборите трябва да се проведат в първия възможен момент. Поляризираното мнение ще доведе до противопоставяне в рамките на кампанията", допълни Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Социологът подчерта, че повечето от хората от тези 43%, са такива на средна възраст. Хора, които са от рисковата група и със заболявания.

"Има един фактор, който също е важен. Това не е страхът от заразяване, а изместването на политическите дилеми. В тези 43% виждаме и хора, които са от бизнеси, които са затворени. Те казват: "Нека изборите са по натам, нека видим първо какво ще стане с икономиката." Когато хората са съсредоточени върху здравни проблеми, политическите внимание остава на втори план", подчерта Боряна Димитрова.

Тя коментира още, че на въпроса: "Ще участвате ли в парламентарните избори", "Алфа рисърч" регистрира 49,5% желание за участие на изборите. А по думите ѝ това е доста нисък дял.

Коментари Напиши коментар

60

Handel

преди 2 години

Предполагам че всички вече са забелязали новата мантра на Тик Вун Сен - президентът иска отлагане на изборите, хората искат отлагане на изборите, сега ще се появят "писма" на майки, лекари, учители, профсъюзни дейци и т.н., които искат отлагане на изборите. Само Тик Вун Сен иска редовни избори защото му било омръзнало да бъде на власт.Но въпреки неговото желания сега няма да има избор - поради искането на "народа" няма как ще разпореди отлагането на изборите... горкият.

59

ХаХа

преди 2 години

сега не знаят как да нагласят машините и бюлетините. Датата е въпрос. Сега почват да помпят болните те се къпаха в чистата река. Бялата мафия не е озъптена продължават да избиват болни хората не знаят кого погребват. Измами те ковчезите май са празни. Гробарите вземат тройно.

58

vale_karo

преди 2 години

Не разбирам?Защо се коментират 43% а не 42% .Май някои пак ни агитират.