Общ преглед
Втората пратка ваксини срещу коронавируса пристигна тази сутрин в София.

„Започна организацията за изпращането на ваксините до 5 точки в страната, след това започва разпределеното на ваксините по останалите РЗИ-та в 28-те области в страната, така че да продължи ваксинацията на българските медици на първа линия“, каза здравният министър Костадин Ангелов.

Още по темата

След края на тази първа фаза, стартира втората, която обхваща учителите и домовете за възрастни хора, като предстои да се уточни броят на желаещите.

В тези домове са настанени общо 15 000 души и има 11 000 персонал.

Следващата партида ще е от 32 000 ваксини.

Амбицията ин е да стартира втората фаза най-много до 10 дни, каза министърът.

По думите му масовата ваксинация ще започне през февруари – март, когато ще има по-голямо количество ваксини и ще стартира с възрастните хора.

Към настоящия момент има съобщени 4 нежелани реакции след ваксиниране от медици, но те са леки и умерени - болка, замайване за 15 минути и леко повишаване на температурата на следващия ден, като е отминало за ден.

Най-късно на 6 януари се чака становището на Европейския регулатор за ваксината на „Модерна“. Очакваме разрешение и за трета ваксина, допълни Ангелов.

Според него бройката на желаещите да се ваксинират във всички фази се увеличава.

Хората трябва да са спокойни, че всеки един от тях, който иска да бъде ваксиниран, ще получи ваксина, има  достатъчно количество, увери той.

Успяхме да пречупим кривата, вече сме на 24 място сме в ЕС по заболеваемост, на 3 място по смъртност. Постигаме задоволителни резултати и са в резултат от въведените мерки. Ако всички действаме заедно като един отбор победата ще бъде наша, коментира още Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар