Снимка: БГНЕС

Месец след масовите протести в Триъгълника на властта и блокадите на Орлов мост с искане за оставката на правителството и на главния прокурор премиерът Бойко Борисов обяви във видеообръщение към нацията „Време за рестарт”!

Той отсече, че когато настоящият парламент реши да се произведат избори за Велико народно събрание, ще се оттегли от поста министър-председател в същия ден.

Още по темата
Само че това така и не стана.

А идеята за свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията дойде от него.

Той застана зад предложението броят на депутатите да бъде намален от 240 на 120, нещо за което гласуваха и българите на референдум.

Борисов също така поиска при Велико народно събрание народните представители да бъдат 280, вместо 400.

До свикването на такова обаче въобще не се стигна.

А според проекта за нова Конституция, който управляващите успяха да внесат с помощта на гласовете на „Воля“, това трябваше да е последното ВНС, защото се предвиждаше то да отпадне, а обикновен парламент да може да приема нова Конституция и съществени промени в действащата.

Управляващите искаха за в бъдеще промените в Конституцията да се одобряват на национален референдум от повече от половината от гласувалите избиратели при участие на не по-малко от половината от тях.

Окончателният проект за нова Конституция беше внесен в началото на септември в Народното събрание на фона на масов протест пред сградата му, като се стигна до ескалация на напрежението, сблъсъци, арести и обвинения в полицейско насилие.

В крайна сметка обаче на 25 септември парламентът сложи край на амбициите на управляващите страната ни да поеме по пътя на свикването на Велико Народно събрание, което да изготви и приеме нова конституция.
Напълно очаквано мнозинството не успя да събере необходимите 160 гласа, равняващи се на две трети от всички народни представители. „За“ проекторешението гласуваха депутатите от управляващото мнозинство – ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а колегите им от „Воля“ се въздържаха. БСП и ДПС гласуваха против.

Не само те разкритикуваха проекта на управляващите.

Два дни преди гласуването му в пленарна зала от Европейската комисия за демокрация чрез право, по-известна като Венецианска комисия, излязоха с позиция, в която остро критикуваха идеите на вносителите.

„Изразяваме съжаление, че в България е започната конституционна реформа, без да е предшествана от подходящ обществен дебат. Проектът за нова Конституция е подготвен от парламентарното мнозинство и - както изглежда - без никакъв друг принос извън него. Основанията за определени поправки не са добре обяснени, а там, където това е направено, те са в твърде сбит вид. Предложението да се намалят наполовина 240-те депутати, изглежда, се спира на произволно избрано число 120, без да е правена подробна оценка на въздействието от подобен ход за българската политическа система“, посочиха в становището си от Венецианската комисия.

ГЕРБ замълча за критиките й. Проектът на новата Конституция беше забравен набързо, а Борисов естествено не подаде оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase