Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През 2020-а животът напомни на всички нас колко струват свободата, солидарността и човещината. България и светът мъчително преосмислят заблудите от епохата на егоизма, заяви президентът Румен Радев в традиционното си новогодишно обръщение.

Радев заяви, че България и светът изпращат една трудна и разломна година.

"Преживяваме пандемия, в която загубихме скъпи хора. Преминахме мъчителна адаптация към нов начин на живот – на работа, учене и общуване", посочи той.

Още по темата
"Първата ми мисъл днес е към българите, които посрещат празника самотни и в недоимък, опечалени и обезверени. Към хилядите лекари, сестри и санитари, които понесоха тежестта на сполетялото ни бедствие. Към дежурните от всички служби в новогодишната нощ", каза президентът.

По думите на Румен Радев в дни на кризи и изпитания, всеки от нас може да усети радостта от доброто, сторено на ближния. Такива периоди сполетяват всеки от нас и е важно силните да подкрепят пострадалите с разбиране и грижа, с внимание и жест, с материална и човешка съпричастност, каза президентът.

В новогодишното си обръщение държавният глава заяви, че 2020-а беше и годината на българското събуждане.

"Хиляди заявиха волята си да сложат край на лъжата, беззаконието и корупцията. Братството на почтените хора се роди на площадите. Бърка онзи, който мисли, че то е угаснало. Героите на гражданската доблест са непримиримите хора, които месеци не спират да отстояват свободата и закона по площадите, храбрите българи, които в малките градове не се уплашиха да излязат срещу местните дерибеи, студентите, които заявиха, че България трябва да бъде европейска демокрация. Онези достойни българи в институциите, в съда и в медиите, които въпреки натиска, останаха верни на принципите и истината", каза президентът Радев.

Антимафиотският консенсус обединява милиони честни българи у нас и зад граница, а несправянето с пандемията, разорението на малкия бизнес, бедността и ширещото се безправие само потвърдиха неотложната нужда от радикална промяна, заяви президентът Радев. Посочвайки, че през 2021-ва година два пъти ще отидем на избори, Румен Радев каза, че организацията им трябва да гарантира здравето и правото на глас на всеки българин. Недопустими са каквито и да било оправдания за отлагане на машинното и дистанционното гласуване, каза президентът. Обществото ни вече се организира срещу фалшификациите на вота, посочи още той.

"Лидерство, което не само да изведе страната от дълбоката здравна, икономическа и социална криза и от пандемията на страха, но и да започне демонтажа на порочния управленски модел, да укрепи държавността и законността, да пресече кражбите, да издигне образованието, здравеопазването, науката и културата в истински приоритет, а човека – в основна ценност, да поеме смело към утрешния ден, към европейското ни бъдеще, към модернизация и ускорен растеж на икономиката и доходите, да възвърне авторитета на държавата, да защити красивата ни природа, да утвърди почтеността, знанието и компетентността в управлението на България", посочи държавният глава.

Румен Радев каза още, че в куража, волята и дружните ни усилия е ключът към успеха. "Народът ни е надживял много изпитания. Държавата ни неведнъж е възкръсвала за нов живот. Оставили сме ярка диря в културата, науката и спорта. Неведнъж сме изумявали света с дарованията си", посочи президентът. Той изрази увереност, че "предстои да разгърнем съзидателната енергия, която нашият талантлив народ носи в гените и характера си". Президентът Радев отправи пожелания за здраве и благословена година за всички българи. Пожелавам ви година, в която да имаме дързостта, вдъхновението и решимостта да сбъднем онази промяна, за която копнеят сърцата на милиони българи, каза още в новогодишното си обръщение президентът Радев.

Коментари Напиши коментар

735

Време за промяна

преди 1 месец

Президентът Радев е обединител на българският народ срещу крадливата и некадърна гербаджийска дружинка. Много му се искаше на Бойко и гербаджиите да го подлъжат да направи партия, но не мина номера.

734

Анонимен

преди 1 месец

Заспах по-рано и не чух ко каза Резидента ***..! Пелтечеше ли яко...

733

Кирилов

преди 1 месец

Този злобар го тресе шубето.Какво ще стане след като изгуби имунитет? Уреждал ли е любовницата си с две заплати и държавен апартамент? Уреждал ли е далаверата на своите приятели-мафиоти Бобокови да си складират отровните *** из България?Осигурявал ли чадър на свои подчинени да изнасят секретна информация за Русия?Какво прави любовницата му в президентството? Получавал ли е "нещо" от черепа?Какво е правил за грипените?И още много въпроси ще му зададе Гешев.