Снимка: МС

Язовирът в района на село Мещица, област Перник, се укрепва и ще бъде напълно готов през януари следващата година.

При посещението си в района министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че в цялата страна се реконструират част от язовирите, за да се подобри техническото им състояние и да се осигури безопасността на хората, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Сега е суша, имаме години с наводнения, а тези язовири са като буфери,” подчерта премиерът Борисов.

Министър-председателят бе информиран за модернизацията на контролната измервателна система на водоема. Тя се осъществява чрез поставяне на индикатор за нивото на водата, метеорологична станция, пиезометри за водно налягане и инклинометри. Това ще позволи изграждане на система за ранно предупреждение, която ще включва дистанционно наблюдение на водното ниво, деформации, филтрация по стената, валежи, температура на въздуха и скорост на вятъра.
Към настоящия момент в страната се ремонтират 90 водоема от фирма „Монтажи“ към Министерството на икономиката, от които 15 язовира са вече готови. В края на януари се очаква да приключи реконструкцията на още 30-40 водоема в цялата страна.

По време на посещението в района стана ясно, че язовир „Студена“ е достатъчно пълен в момента.

 

Коментари Напиши коментар

14

R

преди 1 месец

Езерото в Панчарево не е пипано от над 40г. Станало е блато. Едната половина на езерото от р. Лебеда към плажа е непроходима от водорасли. Същите вече са превзели бреговете на езерото по цялото му протежение. Включително и на стената на язовира. Ама нали за него отговаряли 3 институции / цели три 3, на които се иплащат заплати незнайно за какво ? / та явно не могат да се разберат и само си прехвърлят отговорноста една на друга.

13

ДОЛНЮ

преди 1 месец

МЪЪЪКАА..ИНДИКАТОРИ ЗА НИВО ПОСТАВЯЛИ..БОКО..НАЙ ВЕРОЯТНО СЛАГАТ ЕДНА ТОЯГА -ЛАТА ЗА НИВО..ИЛИ АКО ИМ СЕ ОТПУСНЕ ОТ СЪРЦЕТО ШАХТА С ПЛУВАК..ТОЕСТ ТОАЛЕТНО КАЗАНЧЕ С ПО ГОЛЯМ РАЗМЕР..ОТ ВЕТОН ИЛИ БЕТ. ПРЪСТЕНИ..ГОЛЕМА РЕКОНСТРУКЦИЯ ПАДА..

12

Анонимен

преди 1 месец

“В цялата страна се реконструират част от язовирите”

В цялата, ама част... част, ама в цялата... хахах. Егати глyпaвото заглавие. Сина МО на четири годинки говори по-правилно... нищо, важното е да има интрига. В цялата страна! Ама пет язовира на кръст от 500... еее, то част...