Снимка: БГНЕС

Докато другите само говорят, ние работим целенасочено за изграждането на пречиствателни станции и депа, така че да има възможност за пречистване на водата и по-малко мръсен въздух, което е важно и за здравето на хората. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Пазарджик, където посети новата инсталация за компостиране и предварително третиране на биоразградими отпадъци на стойност 19 млн. лв. Съоръжението ще обслужва 170 000 граждани от общо 7 общини (Пазарджик, Батак, Белово, Брацигово, Пещера, Лесичово и Септември). Благодарение на новата инсталанция количеството депонирани отпадъци ще се намали със 70 000 тона годишно. 


 

 
"Тези, които много говорят, да се върнат назад и да видят какво са направили за 50 години и да сравнят с направеното от нас за няколко години”, посочи премиерът Борисов и изтъкна, че капацитеът на депото в Пазарджик е бил запълнен още през 1986 година. Кметът на общината Тодор Попов отбеляза, че старото депо вече е рекултивирано. Ще се разшири и помпената станция, което е важно за пречистването на водите. Попов посочи, че това са тежки проекти и благодари за подкрепата на държавата. Кметът на общината заяви още, че до края на годината започва изграждането на западния околовръстен път, който е важен за извеждането на трафика. Започва също рехабилитирането на две изключително натоварен пътни отсечки - Батак-Пазарджик и Пазарджик-Звъничево. Тодор Попов благодари на правителството и за подкрепата по отношение на ремонта на старата и строежа на новата спортна зала.
 
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който също беше в Пазарджик с премиера Борисов, съобщи, че догодина земеделските производители в Пазарджишко ще получат 100% от необходимата им вода при 75% тази година заради сушата.

Това ще стане като се рехабилитира канал "Алеко", който  се захранва от реките Марица и Тополница през селата Звъничево и Юнаците. Чрез него ще се захранват с вода производителите на ориз от региона. Министърът обяви също, че ще се осигури водоснабдяване на земеделците от системата Попово, като ще се изградят два сондажа, които да осигуряват питейно-битовото водоснабдяване на град Антоново, а язовир "Ястребино", който има обем от 62 млн. куб. м.  ще остане само за земеделците.

Здравният министър обяви по време на срещата, че се готви програма за обезпачаването на медицински кадри, там където има недостиг. По думите му, се водят преговори с общините, като те трябва да дадат информация за наличните общински жилища, които могат да бъдат предоставени на медицински специалисти.

"Съответно директорите на болници по места да ги назначат, ще субсидираме общините с допълнителни средства. Общината пък ще дава допълнително стимул към заплатата им и държавата на свой ред също. Така ще се получат тройни заплати на лекарите и сестрите, които отидат да работят там", обясни Ангелов.

 

Коментари Напиши коментар

285

Анонимен

преди 2 месеца

"Борисов: Тези, които много говорят, да видят работата ни за 10 години!"

Некачествено строителство с евтини материали на раздути цени, изпълнени от приближени фирми, наводняващо се метро, криви плочки пред НДК, Бидето, пълната гавра с Графа, отсечката-убиец край Своге, разпадащи се пътища на по година-две, абсолютен резил с настилката на Дунав мост...

284

1

преди 2 месеца

До ЕВРОАТЛАНТИК,а розовата тиква,къде ще отиде.

283

баба мара

преди 2 месеца

50 години българия строеше за да има какво да се приватизира и нареже за скрап
от измислените капиталисти които сега реват от сутрин до вечер за помощ от
държавата