Снимка: БГНЕС

НС увеличи възможността за извънреден труд до 300 часа годишно. Управляващи и опозиция влязоха в остър спор заради новите промени.

"Няма промяна в плащането на извънредния труд. Когато той се полага в работни дни - заплащането е 50% повече от нормалната ставка, а когато е в почивни дни, тогава е заплащането е 75%. А когато е по време на национални празници - заплащането е 100%. Това са текстове, които са записани в Кодекса на труда от много време. Запазва се текстът в КТ, който забранява извънредния труд. Има обаче една подробност - 7 хипотези, по които той е разрешен", каза председателят на Социална комисия и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов в студиото на "Денят ON AIR".

Той допълни, че става дума за дейности, които са свързани с опазването на националната сигурност, както и при бедствия, аварии и катастрофи.

"Не във всички професии може да се полага извънреден труд. Второто нещо, което остава от Кодекса на труда, е, че тези до 150 часа отново остават. Промяната е, че се дава възможност, а не императивен текст, който задължава работодателите", допълни д-р Адемов пред Bulgaria ON AIR.

Народният представител подчерта, че извънреден труд не се дава без съгласието на работника.

"Тези 300 часа не са императивен труд и не са задължително условие. Те са възможност за полагане на извънреден труд, но при определени условие. А то е да бъде постигнато и записано в колективен трудов договор. В досегашната практика има само един действащ колективен трудов договор, който е със заповед на министъра", каза още д-р Хасан Адемов.

Той припомни, че в рамките на едно денонощие не може да работиш повече от 12 часа.

"Трябва да има междудневна почивка от 12 часа. Другото нещо, което остана в сила в КТ, е за работното време и отпуските - има два дни междуседмична почивка, като единият от тях трябва да бъде събота или неделя. Няма основание за притеснения, че работникът или служителят не може да полага извънреден труд", категоричен е д-р Адемов и каза, че има увеличение на безработните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase