Снимка: БГНЕС

Управляващи и опозицията влязоха в остър спор за промените в Закона за обществените поръчки и се стигна до нападки.

"Вие сте като комунисти от AliExpress, защото те поне строяха качествено, а вие некачествено", обвини червеният депутат Явор Божанков мнозинството от ГЕРБ.

Още по темата
Причината за това стана предложението на левицата обществена поръчка да се печели само от фирма, която изпълнява най-малко 90% от предмета на поръчката със собствени машини, съображения и човешки ресурс без да ползва подизпълнители. Очаквано мнозинството не прие поправката и остана в сила сегашната разпоредба 30% от дейностите да могат да се възлагат на подизпълнители.

От БСП обаче яростно защитаваха предложението си и обвиниха мнозинството, че в момента с обществените поръчки и подизпълнителите се захранват партийни хранилки.

Според Божанков общественият ресурс се усвоява така, както е решил премиерът, докато пътувал джипа.

"Едно дружеството с 40 човека персонал и 20 счетоводители преразпределя пари до близък кръг фирми до властта", скочи той. Според съпартиеца му Филип Попов една от най -разпространете практики, свързани с корупцията, е през обществените поръчки.

Левият Тодор Байчев също скочи, че няма как дружества с по 20 човека персонал да изпълняват поръчките и те наемат други, като така се създава хранителна верига, която няма как да просъществува в нормални икономически условия.

Христо Проданов настоя, че има дружества, които наемат само счетоводители, а въпросните фирми са партийни хранилки.

Александър Иванов от ГЕРБ призова социалистите да посочат поне една фирма, която да може да изпълни най-малко 90% от предмета на поръчката сама, когато става въпрос за големи инфраструктурни проекти.

"Не виждам защо да променяме законодателството, за да се облагодетелства някоя фирма, както иска БСП. Ако знаят колегите, да кажат коя е тази фирма и направо да я запишем в закона", скочи той.

Александър Ненков пък обвини опозицията, че за пореден път се опитва да подкопае усилията на правителството за развитието на инфраструктурата.

"Сигурно завиждате, че България вече прилича на европейска страна, а вие какво построихте", отвърна на обвиненията на левицата той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase