Снимка: БГНЕС

Скандал в Народното събрание - ГЕРБ и БСП взаимно се нападнаха кой как строи пътищата в страната. Все пак мнозинството отхвърли предложението на опозицията за завишаване на изискванията за възлагане на обществени поръчки без конкурс.

"Предложихме една промяна в Закона за обществените поръчки, която да затвори една "вратичка". Тя се използва доста активно в последните години от управляващите, които дават на държавните предприятия огромни поръчки за изпълнение на различни дейности, най-вече строителни. Имахме съмнение, че "Автомагистрали" няма необходимия човешки и технически ресурс за такива поръчки и отговори на наши писмени въпроси това се потвърди", каза депутатът от БСП Димитър Данчев в ефира на "Денят ON AIR".

Той добави, че от БСП са предложили възможността за възлагането на инхаус поръчки да се запази, но като се ограничи възможността да се възлага само на фирми, които могат самостоятелно да изпълняват минимум 90% от дейностите.

"Това е една порочна практика, която не гарантира обществения интерес за качеството на изпълняването на обществените поръчки. Възлагането по подобен начин на обществени поръчки лишава възможността държавата да контролира качеството на изпълнението им. Няма гарантирано събиране на няколко броя оферти", отбеляза социалистът.

Той даде пример, че до средата на октомври 2020 г. "Автомагистрали" ЕАД е получило плащане за отсечката между "Боаза" и Велико Търново от АМ "Хемус" в размер на около 700 млн. лева. Реално отсечката била 134 км, а получените разрешения за реалните строителни действия, които могат да бъдат извършени в момента, били около 50 км.

"Изборите по закон могат да са в периода от 28 март до 28 май. Президентът определя датата на следващите парламентарни избори. БСП е в готовност за участие на следващите избори във всеки един момент. Важно за нас е да се отчете състоянието на епидемичната обстановка в страната. Имаме притеснение, че при огромен ръст на заразените това би повлияло на избирателната активност", подчерта Димитър Данчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му ниската избирателна активност не е в интерес на нито една от партиите. Лидерът на БСП Корнелия Нинова проведе днес конферентен разговор с посланиците на страните членки на ЕС и Швейцария. Беше обсъдено, че левицата е подготвила алтернативен план за справяне с кризата. Как изглежда той?

"Готвим в момента този план, това е текуща задача на министерствата "в сянка" към Националния съвет на БСП. В плана на управляващите има и добри предложения, на нас ни липсват най-вече реформите. Те се налагат и от изискванията на ЕК. До момента единствената що-годе работеща мярка е 60/40", категоричен бе депутатът от левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase