Снимка: БГНЕС

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви днес, че НАТО разполага в България и Румъния настъпателни оръжия, които могат да бъдат използвани срещу Русия.

По време на редовния си седмичен брифинг Захарова изрази безпокойството на Москва от увеличената военна активност на НАТО в района на Черно море.

"Модернизира се инфраструктурата на България и Румъния. На тяхна територия се разгръщат настъпателни оръжия. По време на учения се отработват сценарии, които предвиждат нанасянето на удари включително по територията на Русия чрез американски стратегически бомбардировачи, които могат да носят ядрено оръжие", посочи тя, цитирана от БНР.

Мария Захарова  допълни, че въвличайки в дейността си страни като Украйна и Грузия, НАТО ги подтиква към противопоставяне срещу Русия. Без да назовава пряко Съединените щати, Захарова намекна, че те са отговорни за дестабилизирането на обстановката в Черноморския регион.

От българското външно министерство не закъсняха с реакция на думите на Захарова. „България не участва в никакви сценарии за нападение срещу която и да е държава“, заявиха от МВнР в отговор на твърдения на руската страна, че НАТО разполага бойна техника на територията на страната ни и в Румъния и се разработват сценарии за удари на руска територия.

"Всички мерки в рамките на Алианса целят засилване на отбранителния и възпиращия потенциал на източния фланг на НАТО, в защита на населението и територията на страните членки. Мерките са отбранителни, пропорционални и в съответствие с международноправните норми. Сигурността в Черноморския регион е от приоритетно значение за националната ни сигурност. Загриженост от дейностите на Русия и нарастващата милитаризация в региона бе споделена от съюзниците на последната среща на външните министри на НАТО на 1-2 декември", пише още в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase