Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Закона за ДДС. Държавният глава върна за ново разглеждане текстове, свързани с оскъпяването на бързите кредити.

Спорният текст предвижда разходите, които потребителят плаща при неизпълнение на задълженията си по договор за потребителски кредит от финансова институция, не от банка, да могат да достигнат до двойния размер на главницата, но няма да се считат за прекомерни.

Още по темата

Президентът оспори текст, който предвиждаше фирмите за бързи кредити да събират два пъти по-висока неустойка от размера на дълга. Според Радев това ограничава правото на защита и достъпа на гражданите до съд, а също така и правомощието на българския съд да преценява дали договорите съответстват на закона и морала.

Предложението бе внесено от независимия депутат Спас Панчев и бе подкрепено от бюджетната комисия, а след това и в пленарна зала.

Спорните текстове обаче бяха отменени с окончателното приемане на бюджета за следващата година. Това стана с поправка, направена от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Президентът обаче вече бе наложил вето над текста.

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 1 година

Няма да теглите бързи кредити. Като не ви се плаща после двойно...Навремето като нямаше бързи кредити и какво, никой не е умрял.....

26

ПЕНКО

преди 1 година

НА ТОЗИ -КОЙТО НЕ МОЖЕ НАВРЕМЕ ДА СИ ПЛАТИ БЪРЗИЯ КРЕДИТ - СЕ ВЗЕМА ЕДНО МЪЖКО ДЕТЕ И СЕ ОБУЧАВА ЗА "КОЛЕКТОР" !!!!!!!!!!!!

25

Калеко Алеко

преди 1 година

До Тикволандия ... Абе то ако говорим за глупост, за неин етикет могат да ни послужат едни улични субекти, натоварени на платформите на Мая Костинбродска и на гумената лодка на Тюлена от плажа на Росенец, и орисани от юмручето на един фигурант на Черепа, и беквокалист на Импексова, които могат да редуват не повече от 3-4 думи: "Мафия", "Мутри" и "Оставка", след което речника им се изчерпва ... !!!