Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозинството в НС отхвърли искането на БСП самоосигураващите се и самонаетите да получат също по една минимална заплата като помощ заради ограниченията, свързани с разпространението на коронавируса.

Надя Клисурска от БСП настоя, че самоосигуряващите се останаха извън обхвата на всички адекватни социално - икономически мерки, а от утре отново голяма част от хората със свободни професии ще останат без помощ.

Единствената мярка, от която те могат да се възползват, са безлихвените кредити.

"Към момента от тези 200 000 млн. лева осигурени от банките, са усвоени 90 милиона. Само 22 000 самоосигураващи се се възползваха от тази мярка кредити“, каза левият депутат и добави, че самоосигуряващиете са 187 хиляди с адвокати, еднолични търговци и хора на изкуството.

Депутатите записаха още в бюджета за следващата година ставката за нощен труд от 0,25 лв. скача на 1 лев.

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 1 месец

Провалено подобие на държава. Само за сравнение ви казвам, че Великобритания отпуска вече ТРЕТИ безвъзмезден транш на самоосигуряващите се там в размер на 34 милиона паунда! Населението им е 10 пъти повече от нашето, т.е. тук би трябвало вече да има ТРЕТА безвъзмездна помощ от държавата в размер на 7 милиона лева само към самоосигуряващите се. А те не дават и една смешна бг минимална заплата въобще. Държавата наясно ли е, че тези хора дават 30% от дохода си като данъци и осигуровки?

6

Работник на смени

преди 1 месец

Колкото до това, че самоосигуряващите се нямали право на подобни облекчения като другите - не съм съгласен. Те също работят, плащат данъци, плащат осигуровки, плащат всичко както останалите. Няма разлика дали си на договор при някой или си плащаш всичко сам - в краен случай, всички плащат еднакво. Така че би трябвало и те да получат обещетение.

5

Работник на смени

преди 1 месец

А бе да ви кажа, на фона на сегашните 0,25 ст. си е нещо. Надника си върви + 1 лв. на час. Т.е. всяка нощна смяна, аз ще по лучавам по 67 лв. В месеца ми се падат по 10 нощни смени, по 7 часа всяка = 70 лв. върху цялата заплата. Добре е, досега вземах за тези 70 часа 17,50 лв.
По натам, живи и здрави, ще вземаме повече :)