Снимка: БГНЕС

Според финансовия министър Кирил Ананиев бюджетът за следващата година, който беше приет окончателно от парламента, е адекватният икономически отговор, с който да си осигури стабилност и сигурност в условията на пандемия и да се продължат реформите, започнали от правителството преди три години.

"В крайна сметка по един или друг начин в окончателно приетия закон за бюджета са намерили място голяма част от вижданията на всички нас за финансовата рамка. Това е така, защото всички имаме разбирането, че трябва да отгорим на предизвикателствата на коронавируса", обърна се той към законотворците.

Още по темата
Ананиев призна, че притесненията на хората в кризата са свързани с доходите и сигурността им, а на бизнеса със запазването на финансовата сигурност и стабилност на държавата.

"Проблемите са надпартийни и този бюджет не обслужва партийни интереси, а изцяло е насочен към обществения интерес", коментира министърът.

Той припомни, че от следващата година скачат рязко заплатите на учителите, както и на наетите в обществената сфера, а средствата за здравеопазване са рекордно високи.

Дефицитът и дългът на България продължават да са сред най-ниските в ЕС. След отминаването на пандемията се очаква страната да тръгне по пътя на растеж и така да се свие бюджетният дефицит, смята министърът.

"През 2021 г. съпоставено с данните на другите страни в ЕС, България е с най-ниския бюджетен дефицит, на трето място по дълг, а спадът на БВП е сред най-ниските", обясни Ананиев.

Според него в бюджета има достатъчно буфери и следващото правителство ще може да го изпълни независимо в каква политическа конфигурация ще бъде съставено.

 

Коментари Напиши коментар

7

как така бе

преди 1 година

санитарката импексова не е ли против , фигурант вето_оф нямали да наложи поредно вето ?!

6

Ананиев

преди 1 година

прави бюджетите от 2000 година,добри лоши,от него по добър ,НЯМА,Р.Гечев ако направи бюджет,следва фалит на държавата той е СПЕЦ по фалитите,естественно начело с всички"ГОЛЕМИ СПЕЦИАЛИСТИ"от бСп

5

Мнение

преди 1 година

Ако бяха вдигнали и максимума за осигуряване с хилядарка щеше да има повече пари в хазната. Защо бе депутати с приятели с високи доходи ?