Снимка: Dnes.bg, архив

Независимият депутат Спас Панчев, който е инициатор на промените свързани с неустойките по бързите кредити, е убеден, че те са в полза на хората.

Още по темата

„При сега действащото законодателство неустойките за непогасени бързи кредити са стотици проценти. Моето предложение е да има таван, неустойките да бъдат до два пъти максимум. В много случаи неустойката е кратно по-висока. Ако има таван, ще бъдат защитени правата на кредитополучателите“, обясни той пред БНР.

Панчев предлага неустойката по бърз кредит да може да достига двойния размер на главницата. Това означава, че ако човек е взел 2000 лева кредит от фирма за бързи кредити, неустойката за забавяне, която ще трябва да плати, може да достигне 4000 лева.

По думите на народния представител обикновено кредити получават по-бедни хора, които след това нямат пари, за да отидат в съда и да се защитават от клауза, която не отговоря коректно на исканията им.

„С тавана фирмите за бързи кредити ще се съобразяват“, смята той.

„С юристите, с които се консултирах, се обединихме около две идеи. Или да се следва идеята за прекомерност и накърняващи добри нрави правила, или да се мине на арбитраж. Надделя идеята да се мине по този път и затова предложих такива условия. Категорично убедено това, което направих, е в интерес на кредитополучателите“, настоя Спас Панчев

Коментари Напиши коментар

21

Новините

преди 1 година

Смъртта на Панчев подобрила здравословното му състояние, твърдят експерти

20

До 9

преди 1 година

Теглиш бърз кредит защото е бързо защото неизлизаш от вкъщи защото си под карантита защото те осигуряват на минималната заплата защото работиш на половин ден защото си в неплатен отпуск ти или някой от семейството.

19

Димитър

преди 1 година

Колко ли са му платили лобистите?