За изплащането на пенсии в Бюджет 2021 са заложени над 12 млрд. лева, което е с 1 млрд. повече в сравнение с разходите, предвидени за настоящата година.

"При всички случаи може да го наречем по-социален бюджет, което предвид ситуацията в момента в страната не е лош вариант. Всяка година наблюдаваме бюджет, който се прави, така че в края на годината да остане излишък, който се разпределя с много спорове между управляващи и опозиция", каза депутатът от "Воля" Пламен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Той подчерта, че тази година може би няма да има такъв излишък.

"Тези пари ще отидат за преодоляване за затрудненията, които хората изпитват с коронакризата. Ние от "Воля" имаме повече от 10 предложения. Искрено се надяваме да бъдат приети. Последователни и упорити сме. 4 години продължаваме да си отстояваме тезите", допълни депутатът пред Bulgaria ON AIR.

Като пример той посочи предложението им за безплатните лекарства за възрастните хора над 65 години и децата до 14 години, които да се поемат изцяло от бюджета на Здравната каса.

"В тази ситуация това би било от особено значение. В същото време и помощи за първо, второ и трето дете на образовани родители. Естествено, нашето предложение за една достойна пенсия. Смятаме, че тя трябва да стане 350 лв. Ако ние имаме минимална пенсия 350 лв. в момента, която трябва да е доста повече, всички пенсии оттук нататък трябва по справедлив начин да бъдат индексирани", категоричен е Пламен Христов.

Народният представител подчерта, че максималният осигурителен доход също е производна от сложна схема.

"Парите, които се дават за здравеопазване, всяка година нарастват. В началото на прехода имахме много повече население в България с много по-малко бюджет, но се постигнаха много по-големи успехи в здравеопазването. А сега парите все повече не стигат. Но няма как да стигнат, ако не се реформира секторът", добави Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase