Общ преглед
"Отговорността на журналиста пред аудиторията е да информира безпристрастно, да разкрива нови хоризонти, да анализира и критикува, но винаги уповавайки се на своята собствена съвест. Само с талант и труд това е трудно постижимо, трябва и смелост да рушиш догми, да преодоляваш ограничения и да оставаш верен на своите убеждения". Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си на церемонията на "Дондуков"2, на която награди с Почетния знак на държавния глава журналиста от БНТ Даниела Кънева, дългогодишния преподавател по журналистика проф. Лилия Райчева и режисьора Милен Гетов за техния значим принос към българската журналистика.

Президентът Радев коментира, цитиран от БТА, че дължим признание на онези журналисти, които с труд, талант и кураж в продължение на годините доказваха,че медията и обществото са съюзник в търсене на новото, в отстояването на истината,в защитата на неотменните права и ценности.

Румен Радев изтъкна, че наградените днес свързваме с едни от най-добрите традиции и високата класа в българската журналистика.

Президентът допълни,че тяхната дейност е пример за отстояването на смисъла и честта на професията и безспорно могат да бъдат наречени съвременни будители. Държавният глава посочи, че отличията са признание за техния безспорен професионализъм, успехи и ценностен мироглед, отдадени изцяло на интересите на българското общество. Президентът каза още,че високите професионални и обществени оценки ще мотивират повече български журналисти да бъдат изразители на непокорния дух и нецензурираната съвест.

С малко изключения и много изпитания във времето България винаги е била земя на силни журналисти, заяви Даниела Кънева от името на наградените. Тя посочи, че журналистиката е призвание и изрази надежда в новото поколение да се появят хора, които гледат на тази професия като на призвание. На тази земя журналистите са длъжни да помогнат на хората да се пробудят за това какво е човекът на земята и защо е сътворен, каза още Кънева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар