Снимка: БГНЕС

Само кмет и министър ще одобряват концесия, предвиждат промени в Закона за концесиите, които са публикувани за обществено обсъждане.

Публичната собственост, записана в сегашния закон, се заменя със собственост на държавата и на общините, а "публичните органи", които обявяват концесии - с министри и кметове.

Когато се възлага строителство или услуги от възложител, който не е министър или кмет, както и когато оперативният риск не се прехвърля на икономическия оператор, възлагането е с обществена поръчка, пише "24 часа".

Досегашните концесии с трансграничен интерес се заменят с концесии над европейския праг, определен с еврорегламент. Този праг се променя на всеки 2 години. За 2020 г. е 5,35 млн. евро и е обявен в Националния концесионен регистър. Както е в досегашния закон, има отделна процедура за големи концесии.

Друга промяна е относно оценяване на офертата на кандидатите. Ако се приеме от парламента, то като критерий за възлагане на концесията не може да бъде най-високият размер на инвестициите.

При супериновация в някои от офертите, която възложителят е нямало как да предположи, може да се пренареди тежестта на критериите за оценяване.

При открита процедура това става, като тя бъде прекратена и се обяви нова. При състезателна с договаряне - с решение за покана и подаване на нови оферти. Изменението на поредността на критериите не трябва да води до дискриминация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase